Епидемиологът д-р Христиана Бацелова обясни кой и защо трябва да

...
Епидемиологът д-р Христиана Бацелова обясни кой и защо трябва да
Коментари Харесай

Д-р Бацелова обясни кой и защо трябва да се ваксинира срещу К-19

Епидемиологът доктор Христиана Бацелова изясни кой и за какво би трябвало да се имунизира против ковид. Тя уточни и дали е правилно изказванието, че не би трябвало да се пие алкохол. Ето какво още сподели доктор Бацелова в изявление за " ".

- Вървят разногласия дали хората, които към този момент са прекарали ковид, би трябвало да се имунизират. Има ли смисъл да го вършат, откакто към този момент имат построени антитела?


- Има смисъл да се имунизират, тъй като по този начин ще изградят по-дълготраен имунитет. След преболедуване от ковид при по-леките форми построените в човешкия организъм антитела остават от 1 до 3 месеца, а при по-тежките случаи - от 6 до 8 месеца. Ваксината дава гаранция, че ще имаме имунитет най-малко една година.

Като се имунизираме, предпазваме освен себе си, само че и хората към нас. Специалисти би трябвало да обяснят на понятен език за какво би трябвало да се имунизираме. Ваксини като тази на Pfizer се вършат от 30 години насам, само че са били ориентирани против други вируси

- Д-р Бацелова, по какъв начин ще коментирате изнесените от РЗИ данни, че единствено 28.9% от медиците в Пловдивска област на този стадий желаят да се ваксинират против COVID-19? Не е ли прекомерно смущаващо това съмнение към имунизациите?

- Отдавам този невисок % на обстоятелството, че към момента няма задоволително надеждна информация за имунизациите против COVID-19. Медиците са прекомерно претрупани със своята работа, те са хора практици. Явно не им е останало време да прелистват десетки страници и да се срещнат детайлно с дейностите на имунизациите против ковид. Смятам, че с течение на времето от ден на ден сътрудници ще изявят предпочитание да се ваксинират, което ще бъде от изгода за самите тях, пациентите и цялото общество.

- Вие персонално ще се имунизирате ли?

- Да, аз ще се ваксинирам в първия миг, в който има налична ваксина. Записала съм се в листата на нашата болница. Убедена съм, че решението ми е вярно.

- Все отново при толкоз малко медици, които са подготвени да се имунизират, какво биха си споделили другите хора? Вече излязоха изследвания, че българите са раздвоени в мнението си за имунизациите.

- Нормално е освен това състояние да има разколебаване при тях. За това цялото общество би трябвало да се активизира и ясно и тъкмо да запознае хората с изгодата от имунизациите.

- Как може да стане това, с цел да се повлияе на настройките на множеството хора?

- Със сериозна и задълбочена осведомителна акция, посредством която водещи експерти да обяснят на хората на понятен език изгодата от имунизирането.

Това би трябвало да стане колкото може по-скоро

А и последните информации, които излизат от авторитетни научни среди, че ограничаващите ограничения ще продължат по-дълго от в началото оповестеното и излизането от рецесията може да се чака август-октомври следващата година, в случай че се реализира 70 на 100 имунизиране на популацията на Европейския съюз, би трябвало да убедят повече хора да си ваксинират.

- Очаква се у нас да бъде употребена първо имунизацията на Pfizer. Какво знаете за нея?

- Тя беше утвърдена в Съединени американски щати, записана е към този момент във Англия, Канада, Саудитска Арабия и Бахрейн. Създадена е по технология, която не е нова. Подобни ваксини се вършат от 30 години насам и са били ориентирани против други вируси.

Ваксината на Pfizer е осведомителна РНК. Тя учи клетките на индивида по какъв начин да произведат част от протеин.

Това задейства имунен отговор в тялото

Създават се антитела, които ни защищават от заболяване, когато същинският SARS-CoV-2 навлезе в нашия организъм.

Ваксината се слага в мускул на рамото. Когато осведомителна РНК навлезе в тялото ни, мускулните кафези стартират да създават безвредните частици протеин. Когато това се случи, мускулните кафези стартират да унищожават осведомителната РНК. Клетките изваждат частиците протеин на повърхността си. Имунната система схваща, че те не принадлежат към съответните кафези на организма ни. Тогава тя стартира да построява имунен отговор и да създава антитела. Това се случва и при естественото заразяване с SARS-CoV-2. Накрая на този развой тялото ни се е научило по какъв начин да се защищава при бъдещи срещи с вируса.

- Има ли данни за затруднения при нейното потребление?

- Досега няма данни за тежки затруднения. Реакцията на организма е както при слагането на други ваксини - болежка на инжектираното място, неразположение и главоболие, които се преодоляват за няколко дни. Така че няма мотив за терзания.

- Говори се доста и за съветската ваксина "Спутник V ", даже излезе информация, че се тества дружно с английската AstraZeneca/Oxford за основаването на усъвършенстван артикул.

- Тепърва набираме информация за съветската ваксина "Спутник V ". Тя е с по този начин наречения аденовирусен вектор, основан на отслабена версия на причинителя на елементарната простуда - аденовирусът, съдържащ генетичния материал на шиповия протеин на SARS-CoV-2. Смесването й с имунизацията Оксфорд, която е от същия вектор, очевидно цели да сътвори по-добър имунен отговор.

Ако бъдат реализирани резултати, ще бъде добре за всички

В случай че съветските ваксини бъдат утвърдени в Европейския съюз, ще се сътвори по-голяма конкуренция и хората ще имат повече избор.

- Много се разисква кои хора не би трябвало да си ваксинират. При почналото имунизиране във Англия беше оповестено, че не би трябвало да се ваксинират страдащи от алергии. Има ли други групи, които би трябвало да се въздържат?

- Рискови като цяло са бременните дами от етична позиция. Не би трябвало на този стадий да бъдат ваксинирани децата под 16-годишна възраст, пациентите, които са на химиотерапия, както и хора с обострени хронични имунни болести. Останалите групи могат да го създадат.

- Какъв е вашият апел към хората, които се двоумят дали да се имунизират?

- Да се имунизират. Разбира се, това е персонален избор на всеки човек. Но с слагането на ваксина предпазваме освен себе си, а околните си и цялото общество. При такова въздушно-капково заболяване не можем да се борим сами, а всички дружно.

- Според вас ще отпадне ли носенето на защитни маски за хората, които са си сложили ваксина?

- Не е желателно незабавно да се хвърлят маските и хората да подценен ограничаващите ограничения внезапно. Трябва да продължим да носим маски при разнообразни обстановки, да съблюдаваме нужната отдалеченост и стерилизация. Това, че ще се имунизираме, не значи, че от раз епидемията ще завърши. Няма 100 % ефикасна ваксина. За това хората не трябва да рискуват.

- Заговори се, че не трябва да се използва алкохол известно време след слагането на ваксина.

- Не съм срещала съществени научни данни за това, както и такива да ограничаваме избрани питиета и храни. Можем да продължим да водим живот без спомагателни ограничавания от този вид след слагането на ваксини.

Д-р Христиана Бацелова е магистър по медицина и помощник в катедра "Епидемиология и МБС ", МУ-Пловдив. Завършва Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери " в Пловдив.

През 2007 година става магистър по медицина в Медицинския факултет на МУ-Пловдив. Придобива компетентност по eпидемиология на инфекциозните заболявания през 2013 година

В края на месец септември доктор Христиана Бацелова, доктор Цветелина Великова, доктор Станислав Коцев и студентът по дентална медицина Даниел Георгиев излязоха с научна обява в списание World Journal of Biological Chemistry, отдадена на имунологичните аспекти на COVID-19.

В материала, озаглавен "Имунологични аспекти на COVID-19: какво знаем до момента? " се разискват ролята на имунната система за протичането на коронавирусната зараза, имунологичната памет на организма след преболедуване, методите за лекуване и евентуалните благоприятни условия за създаването на ефикасна ваксина.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР