"Енергийната сигурност на страната зависи от нашите диверсифицирани доставки на

...
"Енергийната сигурност на страната зависи от нашите диверсифицирани доставки на
Коментари Харесай

Петков: Азерски газ ще се доставя преди финализиране на връзката с Гърция

"Енергийната сигурност на страната зависи от нашите диверсифицирани доставки на природен газ.

Както знаете, ние успяхме да договорим доста положителни цени, доста под европейско-пазарните, от Съединени американски щати, само че положителната вест през днешния ден е, че това, което до този миг бе обвързано с осъществяването на гръцката връзка, с цел да имаме доставки от азерски газ, към този момент няма да е това.

Ще можем да си получим цялото количество от азерски газ преди връзката да бъде финализирана – още от 1 юли ".

Това съобщи през днешния ден в границите на парламентарен надзор министър председателят Кирил Петков в отговор на въпрос по кое време може да се чакат цялостните контракти количества природен газ от Азербайджан – септември-октомври или по-рано.

"Това демонстрира, че, когато има същински порив за диверсификация, и същинско предпочитание за диверсификация, нашите сътрудници са подготвени да подадат ръка ", сподели още Петков, представен от БНР.

В отговор на въпрос за цената на газа, който би трябвало да дойде в България и доставчика му, което бе контрактувано от премиера в Съединени американски щати, Петков съобщи:

"Да, удостоверявам думите си - цената е по-ниска от тази, която купувахме от "Газпром ", и сегашната пазарна цена на "Газпром ", непосредствено ще бъде доставка от американска компания без медиатор.

Между "Булгаргаз " и американската компания има сега подписан контракт, който дава тази доставка да бъде реалност, освен доставени, само че и вкарани в нашата енергийна система ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР