Еквадорският президент Гийермо Ласо оповести в Туитър, че ще бъде

...
Еквадорският президент Гийермо Ласо оповести в Туитър, че ще бъде
Коментари Харесай

Извънредно положение заради рязкото увеличение на убийствата и престъпленията

Еквадорският президент Гийермо Ласо оповести в Туитър, че ще бъде въведен полицейски час и хиляди бойци и служители на реда ще бъдат изпратени в провинциите Гуаяс, Манаби и Есмералдас, с цел да „ наложат мира и реда “. В Еквадор се следи внезапно нарастване на убийствата и закононарушенията, свързани с банди, съобщи БГНЕС.

Това е вторият път, когато господин Ласо употребява изключителни пълномощия за ограничение на насилието, откогато встъпи в служба предходната година. „ Улиците ще усетят тежестта “ на силите за сигурност, туитира господин Ласо. Той сподели, че 4000 служители на реда и 5000 бойци от въоръжените сили на Еквадор ще бъдат ситуирани в трите провинции. Полицейският час, който ще се ползва единствено в избрани региони, ще бъде от 23:00 до 05:00 часа локално време. „ Обществото няма да се помири. Нашият мир в никакъв случай няма да бъде принесен в жертва на незаконните банди”, акцентира той.

Президентът Ласо упрекна наркотрафика за проблемите с престъпността на Еквадор. Страната от Андите се употребява като директен маршрут за кокаин, контрабандно внасят от прилежащи Перу и Колумбия, а и се твърди, че мощните мексикански наркокартели работят посредством локални банди. Пристанищният град Гуаякил, в провинция Гуаяс, е 50-ти в света по престъпност съгласно класацията на Insight Crime, уебсайтът за проверяваща публицистика. Според този уебсайт процентът на убийствата в Еквадор се е нараснал по-бързо от всяка друга страна в Латинска Америка или Карибския басейн през 2021 година През февруари няколко мъже бяха открити обезглавени в Дуран, покрай Гуаякил, а двама мъже бяха открити с белезници и обесени на пешеходен мост - способ, употребен от мексиканските наркокартели.

Еквадор претърпя също най-смъртоносните затворнически протести в своята история, които шокираха страната и разкриха силата на бандите, настоящи в пандизите. През септември към 119 пандизчии бяха убити в затвор в Гуаякил. По-малко от два месеца по-късно минимум 68 пандизчии починаха при нови борби в същия затвор. Президентът Ласо разгласи общонационално 60-дневно изключително състояние през октомври след протестите в пандиза. Мерките обаче бяха подложени на критика от Конституционния съд, който понижи на половина изключителния интервал на 30 дни и разпореди военните би трябвало да поддържат единствено полицейските интервенции.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР