Екстремните горещини на три континента този месец са резултат от

...
Екстремните горещини на три континента този месец са резултат от
Коментари Харесай

Учени: Това ще е най-хладното лято, ако не спрем нагряването на планетата

Екстремните горещини на три континента този месец са резултат от провокираната от индивида климатична рецесия.

" Топлинният пъкъл ", който изпепелява елементи от Съединени американски щати, Южна Европа и Азия, щеше да е на практика неосъществим без климатичните промени, демонстрира разбор на самодейността World Weather Attribution, представен от CNN.

Този месец температурите в Долината на гибелта доближиха 53,3 градуса, а във Финикс бяха маркирани рекордните 25 поредни дни с температури, по-високи от 43,3 градуса.

В началото на юли в Китай беше записана най-високата за всички времена температура от 52,2 градуса.

В Европа бяха счупени локални върхове в някои елементи на Испания и Италия, като температурите се приближиха до историческия връх на Европа от 48,8 градуса.

За да разбере доколко климатичната рецесия е повлияла на вероятността и интензивността на рисковите горещини през юли, екипът на WWA изследва метеорологичните данни и компютърните модели, с цел да съпостави настоящия климат в света, който е с към 1,2 градуса по Целзий по-топъл от прединдустриалната ера, с климата в предишното.

Учените откриват, че " ролята на изменението на климата е безусловно водеща ", изяснява Фредерике Ото, старши учител по климатология в Института за климатични промени и околна среда " Грантъм " към Имперския лицей в Лондон.

Ако хората не бяха нагрявали планетата до такива равнища, изгаряйки петрол, въглища и газ, сходни горещи талази щяха да са изключителна необичайност, добавя ученият. Но защото светът продължава да изгаря изкопаеми горива, тези рискови феномени се трансформират в нормални.

При днешния климат рискови горещи талази като тези, които светът претърпява сега, се чакат един път на 15 години в Съединени американски щати и Мексико, един път на 10 години в Южна Европа и един път на 5 години в Китай, открива анализът.

Според учените, изменението на климата освен фрапантно усилва вероятността от пораждане на нови талази, само че и ги прави по-горещи. Замърсяването на планетата е направило горещата вълна в Европа с 2,5 градуса по-гореща, тази в Северна Америка - с 2 градуса, а вълната в Китай - с 1 градус по-гореща, се показва в отчета.

Трябва обаче да сме подготвени и за по-лоши обстановки.

Според отчета, в случай че междинната температура на планетата се увеличи с 2 градуса над прединдустриалните равнища, може да се чакат рискови горещи талази на всеки две до пет години. " Може да се окаже, че в този момент сме в най-хладното лято, в случай че не спрем да изгаряме изкопаеми горива ", счита Ото.

Учените декларират, че развиващият се Ел Ниньо, натурален климатичен модел с въздействие върху стоплянето, евентуално е оказал помощ за известно повишение на температурите - само че световното стопляне от изгарянето на изкопаеми горива е главната причина горещите талази да са толкоз мощни.

" Резултатът от това изследване не е неочакван. Светът не е спрял да изгаря изкопаеми горива, климатът продължава да се затопля и горещите талази стават все по-екстремни. Толкова е просто ", добавя Ото. Но изследването не би трябвало да се пояснява като доказателство за " бягство от стопляне " или " климатичен колапс ", отбелязва тя.

" Все още имаме време за несъмнено бъдеще, само че незабавно би трябвало да спрем изгарянето на изкопаеми горива и да влагаме в понижаване на уязвимостта. Ако не го създадем, десетки хиляди хора ще продължат да умират всяка година от аргументи, свързани с горещините. "

Горещите талази са една от най-смъртоносните естествени опасности, добавя CNN. Според неотдавнашно изследване над 61 000 души са умряли от аргументи, свързани с горещините по време на рекордната вълна в Европа през предходната година.

В Мексико над 100 души са умряли от горещините от март насам, а страни от Съединени американски щати до Италия оповестяват за внезапен скок на броя на признатите в болница, защото хората се борят да се оправят с покачващите се температури.

Според създателите на отчета обществото би трябвало бързо да понижи замърсяването на планетата.

Но те приканват и управляващите да приспособяват системите за опазване на здравето, градско обмисляне и енергетика, както и да ускорят въвеждането на проекти за деяние при горещини, с цел да се приготвят по-добре за рисковите горещини, които климатичната рецесия към този момент е провокирала.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР