Ексдепутатът от Европейския парламент Ребека Хармс зааяви, че по случая

...
Ексдепутатът от Европейския парламент Ребека Хармс зааяви, че по случая
Коментари Харесай

Призив: Ако Русия е замесена в отвличането на самолета, спрете „Северен поток 2“

Ексдепутатът от Европейския парламент Ребека Хармс зааяви, че по случая със самолета на Ryanair би трябвало да се наложат наказания освен на Беларус, само че и на Русия, в случай че е взела участие в похищаването на лайнера, съобщи News.bg.

" Ако съветски сътрудници са взели участие в отвличането на самолета, би трябвало да се подхващат наказания и срещу Русия ", написа Хармс в профила си в Twitter. По думите ѝ, следователно съветската страна може да бъде глобена посредством прекъсване на строителството на газопровода " Северен поток 2 ". " И тъй като някои задават този въпрос от доста години: в никакъв случай не е прекомерно късно да спрете " Северен поток 2 ", добавя Хармс.

Същевременно тя показва вяра, че всички интернационалните полети над Беларус ще бъдат прекъснати. " Всички, които са виновни за този акт на въздушно пиратство, би трябвало да бъдат изправени пред интернационален съд. Не би трябвало да има никаква безотговорност за диктатора и лоялните към него офицери от беларуските военновъздушни мощ ", написа още Ребека Хармс.

Самолетът на Ryanair изпълняваше полет от Атина за Вилнюс, само че беше прехванат от изтребител на беларуските Военновъздушни сили и заставен да кацне в Минск. За да накарат екипажа да се подчини, беларуските управляващи са предали подправена информация, че на борда има бомба. След насилственото кацане намиращият се в самолета опозиционен публицист Роман Протасевич е бил задържан.

Случаят провокира неотложен и мощен интернационален отзив. Действията на беларуските управляващи бяха наказани от водачите на европейските институции и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който изиска интернационално следствие. Критики към държанието на беларуските управляващи насочиха политици от Гърция, Литва, Германия, Полша, Австрия, Латвия, Естония, Украйна, България, Съединени американски щати, Канада и други страни.

Въпреки апелите за неотложно освобождение на самолета и всички пасажери, лайнерът излетя за Вилнюс без Протасевич, който беше отведен от чиновници на беларуските силови структури. Впоследствие стана ясно, че лайнерът е кацнал в латвийската столица с шестима пасажери по-малко. Оказа се, че приятелката на беларуския публицист също не е на борда Липсват и четирима руснаци, които са останали в Беларус - евентуално участници в организацията по отклоняването на самолета и задържането на Протасевич. Журналистът е забелязал още в Атина недоверчив интерес към себе си от страна на рускоезичен мъж на междинна възраст, който се е опитал да снима документите му, а по-късно си е тръгнал, въпреки че е бил идващият на опашката за инспекция на документите. Лидерът на беларуската съпротива Светлана Тихановская съобщи, че става дума за " интервенция на спецслужбите за отклонение на самолета за да бъде арестуван деятелят Роман Протасевич ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР