екордьор на Гинес спаси кръста и давещ се млад мъж.

...
екордьор на Гинес спаси кръста и давещ се млад мъж.
Коментари Харесай

Рекордьор на Гинес спаси кръста и удавник на Богоявление

екордьор на Гинес избави кръста и давещ се млад мъж.

Това се случва в Русе. 29-годишният именник Йордан, който скача за първи път за кръста, бе на косъм от случай, секунди откакто общо 19 мъже скочиха в Дунав.

Кметът Пенчо Милков обаче видя, че нещо става с един от плувците. Докато бъде спуснат избавителният пояс, индивидът, който хвана кръста, съумя да избута до понтона и давещия се плувец.

Спасителят се оказа рекордьорът на Гинес -Теодор Цветков, прочут и с многочислените си благотворителни провокации, споделя

Хиляди спасяваха Богоявленския кръст в цялата страна.

Въпреки пандемията на доста места в страната се организира традицията за празника.

В Бургас искащите да вземат участие в „ спасяването” на кръста в Черно море бяха 54 души. Те са на възраст от 18 до 45 години.

Тази година ритуалът се организира при изключителни ограничения за сигурност. Отец Йеротей, игуменът на манастира "Свети Георги Победоносец " в Поморие хвърли кръста от моста в морето. Жителите на града, искащи да следят ритуала, не бяха позволени до плажната линия.

Морският град посрещна Богоявление при едни прелестни метеорологични условия. Температурата на морската вода беше сред 10 и 11 градуса.

Тази година нямаше дами, които да вземат участие в ритуала в Бургас. Преди няколко години на дамите беше неразрешено да вземат участие в "спасяването " на кръста. За сигурността на всички участници се погрижиха водолази и представители на Военноморска база - Бургас.

Във Варна също съблюдаваха традицията за Богоявление. На първа буна на Варненския плаж над 100 души изявиха предпочитание да се включат в ритуала по "спасяването " на кръста. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан освети кръста.

Докато се приготвяше да го хвърли в морето обаче, един от участниците скочи авансово, което наложи повторното мятане на кръста в Черно море. Въпреки фалстарта 21-годишният варненец Александър Матев извади кръста. Това е вторият път, в който той скача за улавянето на светинята. По-рано в морската столица беше отслужена тържествена литургия в катедралния храм "Свето Успение Богородично ". След това бяха осветени и бойните флагове.

В град Шипка група мъже в национални носии влязоха в реката и направиха ритуала по "спасяването на кръста ".

В Зверино също резервираха духа на Богоявленската традиция. Заради пандемията от COVID-19 обаче плануваното литийно шествие не се организира. Най-малкият участник в ритуала беше 5-месечният Йордан. А кръстът от ледените води извади претендент - пожарникарят Емил Христов.

"Чувството е нещо неописуемо. Чувстваш огромна мощ и сила. Пожелавам си доста здраве през новата година ", показа минути след излизането си от водата Емил.

В Кърджали по традиция пловдивският митрополит Николай хвърли кръста в река Арда. Въпреки пандемията в ритуала участваха рекорден брой хора. Кръстът беше изваден от учителя по физическо Величко Карабоюков.

Последва обред и за децата в двора на манастирския комплекс "Свети Йоан Предтеча ". Те "спасяваха " кръста в басейн с топла вода.

Богоявленският кръст бе осветлен и във водите на река Дуна край Русе. Въпреки пропускателния режим и ограниченията за сигурност доста хора се събраха да следят ритуала.

В Дупница стотици се събраха за ритуала на Йордановден. Полицейското наличие беше засилено, само че не се стигна до напрежение.

В Плевен се състоя популярен Богоявленски водосвет на бойните флагове на Плевенския гарнизон на централния градски площад "Възраждане " при съблюдаване на противоепидемични ограничения, оповестява Българска телеграфна агенция. Представителните знаменни роти обаче бяха в понижена бройка.

За първи път във Велико Търново не се състоя обичайния обред за изваждане на богоявленския кръст от водите на река Янтра и литийно шествие до Владишкия мост в подножието на Царевец. Предвид противоепидемичната обстановка великотърновският митрополит Григорий освети бойните флагове на НВУ "Васил Левски " на ритуалния плац на висшето учебно заведение, откакто отслужи празнична литургия в църквата "Свети Седмочисленици ".

Атанас Цеков, студент по софтуерни технологии, извади кръста от ледените води на река Марица край Димитровград на днешния Богоявленски обред, оповестиха от кметската администрация, представени от Българска телеграфна агенция. 22-годишният Атанас взе участие в ритуала за трети път, само че едвам в този момент съумя да се пребори да извади светинята, хвърлена от отец Георги.

Богоявленският кръст в Кюстендил хвана 17-годишният Александър Михайлов. Младежът е от Кюстендил, само че учи в София. Той пожела на кюстендилци доста здраве през новата година.
За спасяването на кръста, в ритуала по изваждането му от водите на река Банщица в града участваха 10 души.

Без наличието на хора поради пандемията от COVID-19 бе осъществен тази година ритуалът по хвърлянето на кръста във водите на езерото "Монтанезиум " в Монтана, оповестява Българска телеграфна агенция.

Кръста хвърли протосингелът на видинската митрополия архимандрит Антим, а той бе изваден от водите от инцидентен минувач в парка край езерото - пенсионерът Георги Арсов. Кръстът бе вързан с въже и за спасяването му не се наложи влизане във водите на езерото.

Двадесет и четири годишният военнослужещ Тони Славов извади Богоявленския кръст от река Тунджа в Ямбол. В ритуала по "спасяването " на светинята се включиха 14 млади мъже.

Традиционният Богоявленски водосвет на бойните флагове , флаговете и знамената светини на Българската войска беше отслужен през днешния ден пред Паметника на Незнайния боец.

Президентът и висш главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев взе участие в церемонията. Той одобри почетния строй на представителните елементи на Българската войска и постави венец пред Паметника на Незнайния боец. Сред присъствалите на ритуала бяха министърът на защитата Красимир Каракачанов и началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова, народни представители, висши военни, представители на военнопатриотични организации, дипломати.

Водосветът беше отслужен от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и духовници, с молитвеното присъединяване на патриарх Неофит. Митрополит Антоний напомни смисъла на празника Богоявление и стародавната традиция Българската православна черква да освещава бойните флагове, молейки Бога да благослови армията ни и Кръстът Христов всеки път да бъде в сърцата на воините, и народът ни да пребъде.

Водосвет беше отслужен на знамената светини на Шести пехотен Търновски полк, Тридесети пехотен Шейновски полк, Двадесет и трети пехотен Шипченски полк, Тринадесети пехотен Рилски полк, Двадесет и пети Драгомански полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, Двадесет и четвърти пехотен Черноморски полк и щандарта на Първи конен полк, както и на бойните флагове на Националната гвардейска част, Военната академия "Г. С. Раковски ", военните формирования 44 510 - София, 22 320 - Божурище, 28 860 - Горна Малина, 42 600 - Мусачево, 24 900 - Враждебна.

Богоявленски ритуали през днешния ден има във всички гарнизони.

За първи път водосвет на знамената е отслужен по времето на цар Симеон I преди борбата при Ахелой през 917 година. До рухването на България под османско господство преди всяка борба, която води българската армия, се прави водосвет.

След Освобождението тази традиция е възобновена от първия боен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 година.

След демократичните промени у нас ритуалът Водосвет на бойните флагове и знамена е възобновен през 1993 година. Оттогава, всяка година на 6 януари - Богоявление, във всички гарнизони в страната, най-висшият йерарх на Българската православна черква в епархията, след прочитане на молитвата "За триумф на народа ", ръси със светена вода за здраве и триумфи представителни елементи на Българската войска и нейните бойни флагове.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР