Екоминистерството отново пришпори общините с проблемно мръсен въздух да се

...
Екоминистерството отново пришпори общините с проблемно мръсен въздух да се
Коментари Харесай

Екоминистерството пришпори най-големите общини да се борят с мръсния си въздух

Екоминистерството още веднъж пришпори общините с проблематично замърсен въздух да се заемат незабавно с решаването на казуса. Заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков е изпратил писмо до кметовете на 28-те най-големи общини в страната и ги приканва да изпълнят задължението си по закон да работят по настоящи общински стратегии за качеството на атмосферния въздух (КАВ), които са главно средство за справяне с наднорменото замърсяване.
Ведомството е изпратило и съответни инструкции за актуализиране на стратегиите, с цел да реализиран сложени цели.

Министерство на околната среда и водите упорства разработваните стратегии да дават отговор на всички условия на настоящата нормативна уредба.

Възможно най-точно би трябвало да се дефинират източниците на нездравословни излъчвания, разположението им и количествата нездравословни субстанции, изпускани в атмосферния въздух. " Това е от извънредно значение за избор на верните ограничения в стратегиите, с които да бъде реализирано сходството с допустимите нормите за качество на въздуха.

Със средства на ОПОС 2014-2020 сега се актуализират стратегиите за качеството на атмосферния въздух на общините Асеновград, Благоевград, Варна, Враца, Гълъбово, Димитровград, Монтана, Несебър, Перник, Пловдив, Шумен.

В писмото се напомня, че на 5 април, 2017 година Съдът на Европейски Съюз в Люксембург излезе с решение, съгласно което България не е спазила допустимите правила на замърсяване с фини прахови частици в цялата страна. Решението постановява обвързване за правене и осъществяване на проекти за качество на въздуха, с цел да бъде интервалът на превишаване на пределно допустимите стойности допустимо най-кратък.

Министерство на околната среда и водите предизвестява, че заради естеството на казуса, който явно няма да може да бъде решен в най-кратки периоди, е прекомерно евентуално решението на съда да докара до налагането на финансови наказания на България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР