Екипът на МЗХ работи за краен продукт за потребителите и

...
Екипът на МЗХ работи за краен продукт за потребителите и
Коментари Харесай

Министър Вътев: Работим за краен продукт, а не за отделни сектори

„ Екипът на Министерство на земеделието и храните работи за краен артикул за потребителите и за развиване не настрана на овцевъдство или говедовъдство, а за производството на плодове и зеленчуци, на месо и мляко, на мед. Работим за пазарен триумф. Такава е и задачата, която ни е сложена и гласувана от Народното събрание- да променим Стратегическия проект за развиване на земеделието и селските региони в България за повече плодове и зеленчуци на масата на потребителя, повече мляко и млечни артикули, повече месо и месни артикули и повече пчелни артикули. Това са четири стратегически продуктови групи, по които работим. Затова са образувани тези Консултативни препоръки, с цел да слагаме и решаваме проблемите “.

Това акцентира министърът на земеделието и храните при откриването на Консултативния съвет по млякото през днешния ден в Министерство на земеделието и храните. „ Нека никой не се сърди, че не организираме обособени срещи с всяка организация по настрана, а всеки да осъзнае мястото си в агрохранителната верига и това, че оттук насетне няма да се работи по браншове както беше до в този момент, а по агрохранителни вериги “, добави министърът, като акцентира, че най-важното е крайният артикул на пазара. 



Анализ на взаимоотношенията по агрохранителната верига на млякото от полето до масата да е единствената точка в дневния ред на идващото съвещание на Консултативния съвет по млякото, е решението на Съвета, взето през днешния ден, уточни министър Вътев. Ще търсим дружно с всички участници отговора на въпроса по какъв начин е структурирана веригата и къде се разпределя добавената стойност. „ Правим разбор на пътя на българските артикули до масата на потребителя, както и на вноса и желаеме да отговорим на въпроса по какъв начин страните по веригата да имат повече доверие между тях и да има симбиоза сред тях “, акцентира министър Вътев.  

Министър Вътев показа данни от сравнителна информация за производството на мляко от последните няколко години, която обрисува отрицателна наклонност на понижаване на производството на прясно краве, овче и козе мляко и увеличение на вноса. Основната цел на този Съвет е да потърсим метод по какъв начин тази наклонност да бъде обърната в полза на потребителя. 

В работата на Съвета взеха присъединяване представители на 31 браншови организации и институции, след които Национална асоциация на зърнопроизводителите, Съюза на производителите на комбинирани фуражи, Сдружение на производителите и търговците на ветеринарномедицински артикули, браншови организации на млекопроизводители и преработватели, развъдни и фермерски организации, Български ветеринарен съюз, Сдружение за съвременна търговия, Селскостопанска академия, Тракийски университет, Аграрен университет, Университет по хранителни технологии, Лесотехнически университет. 



„ Това са хора, които са заложили името си, приходите, в името на едно произвеждане, всеки желае да показа мнението си, по тази причина е и този формат, който се уголемява през производителя на фуража, производителя на мляко и нагоре до преработвател, търговец, дистрибутор и чак до рафта на магазина. Всички ние да разберем за какво и по какъв начин произтичат нещата в бранша. Той не е бранш на млекопреработвателите, той не е бранш на млекопроизводителите. Той е на всички нас “, добави заместник-министър Александър Йоцев. „ Всички в последна сметка сме консуматори и държим да получим отговори както за цената, по този начин и за какво няма задоволително българско произвеждане на мляко. Всичко това би трябвало да разгледаме и да му дадем отговор в този Съвет. “, уточни заместник-министърът, представен от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР