Египет се намира в североизточната част на Африка, като населението

...
Египет се намира в североизточната част на Африка, като населението
Коментари Харесай

20 любопитни факта за Египет

Египет се намира в североизточната част на Африка, като популацията на страната е концентрирано към коритото на река Нил.
Страната може да се похвали с най-древната история и просвета на земята. Тя стартира преди над 5 000 години. Смята се, че регионът е обитаем от хората преди 250 000 години.
Днес към Египет туристите са притеглени от античните пирамиди и гробници, богатата история, красивата природа и невероятните рифове на Червено море.
Вижте 20 забавни обстоятелства за тази удивителна страна:
1. Древните египтяни са се кланяли на 1400 разнообразни богове и богини. Най-известните в наши дни са Ра – богът на Слънцето, Анубис- богът на мъртвите и Изида – богинята на фамилията, брака и магията.
2. В доста антични египетски гробници са открити тоалетни. Смята се, че това откритие се е появило за първи път 2500 години преди новата епоха в Индия, Пакистан, Китай, Египет и Древен Рим.
3. Най-старата дреха в света е открита в Египет и е на 5000 години. Тя е известна като роклята от Таркан и е извънредно рядка и скъпа находка. Повечето антични облекла не са оживели до наши дни поради нежните материи, от които са направени.
4. На границата сред Египет и Судан има 2 060 кв. км земя, която не принадлежи на никого.
5. Писменият език е открит от египтяните, шумерите, китайците и маите. И четирите антични народи са го изобретели без значение една от друга.

6. Изумруденият остров – най-зеленото кътче на ГърцияНаричат го Изумрудения остров поради неповторимите синьозелени води, които обкръжават красивите му плажове, античните му пристанища и острите зъбери, криещи пещери, които в предишното са населявани от пирати
7. Статуята на свободата е била предопределена за Египет. Тя е дело на френския проектант Фредерик Огюст Бартолди, който посетил страната в интервала 1855-1856 година Смята се, че за основаването й е въодушевен от забулена египетска селянка.
8. Пирамидите са издигнати от платени служащи, а не от плебеи. Това е мит, фиктивен от гръцкия историк Херодот. Освен това в прилежащата страна на Египет – Судан, има повече пирамиди, сочат данните на учените. Най-голямата пирамида в света пък се намира в Мексико.
9. Изгубеният египетски град Хераклейон е открит след 1200 години под повърхността на морето. Днес те са отдалечени на 2.5 км от брега. Той е бил издигнат на острови в делтата на Нил, които са прорязани от канали. Потъва в морето през 6-7 век сл. Хр., евентуално вследствие на земетресение или наводнения.
10. Древните египтяни са спели на възглавници от камъни. Смята се, че първите възглавници в света са употребявани от богаташи в Азия, след което са пренесени в Древен Египет.
11. Първите платноходки са измислени в Египет. Смята се, че индивидът за първи път се е качил на лодка още преди да открие огъня. През петото хилядолетие преди Хр. по Нил са се строяли лодки от папирус. Те били дело на племената от античната просвета, наречена Бадари.
12. Традицията за замяна на брачни халки датира от времето на Древен Египет. По това време пръстенът – като цяло, изпълнявал ролята на щемпел. По-късно аристокрацията почнала да употребява декорации от скъпи метали, а в края на ІІ в. от н.е. годениците към този момент си разменяли бронзови халки.
13. Древните египтяни бръснели веждите си, когато скърбели за гибелта на своите котки. Убийството на котка, въпреки и несъзнателно, пък се наказвало със гибел. Смятали я за земно преобразяване на богинята Бастет.
14. Египет е най-населената страна в Близкия изток и 15-ата най-гъстонаселена в света. Това е страната с най-голямо арабско население на планетата. Всичките й поданици са съсредоточени на 6% от територията й.
15. Нито един египетски президент не е напускал поста си до 2015 година, без да почине или да бъде задържан.

16. Фараонът на Древен Египет Тутанкамон умира на 18-годишна възраст. Той е правоприемник на могъща фамилия, управлявала страната в продължение на епохи. Гробът му е единственото намерено непокътнато царско заравяне от Древен Египет.
17. По време на фараоните в Египет бирата е национална валута. Това е най-старата и най-консумираната алкохолна напитка в света. Вероятно се е появила в средата на 10 хилядолетие пр.н.е. в Древен Египет.
18. Нито един египетски президент не е напускал поста си до 2015 година, без да почине или да бъде задържан.
19. Преди 2200 години Ератостен пресмята обиколката на Земята благодарение на математиката, без даже да напуща Египет. Тя е извънредно точна. Христофор Колумб по-късно учи работата му.
20. Много от античните египетски фараони са с наднормено тегло, за разлика от типичните им изображения, познати ни през днешния ден. Това се дължи на диетата им, съдържаща най-вече захар, алкохол, самун и мед.

Източник: profit.bg


Етикети:
Предишна Случайна вест ОЩЕ ОТ Любопитно  Задача по математика за 7-годишни скандализира родители Задача по математика за 7-годишни скандализира родители  Тръмп загази - порноактриса обществено разгласи, че ще опише какво е правил с нея Тръмп загази - порноактриса обществено разгласи, че ще опише какво е правил с нея  Дневен хороскоп за 15 февруари Дневен хороскоп за 15 февруари  Деси Банова се завръща на телевизионния екран Деси Банова се завръща на телевизионния екран  Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата (ВИДЕО) Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата (ВИДЕО) Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Игра на пинг-понг с глави взриви мрежата...
Тези двамата несъмнено са положителни! В дребна зала пред не доста хора те демонстрираха невероятните си умения на една маса за тенис, само че не...
Григор Димитров се завърна с победа Стрелба в учебно заведение във Флорида. Поне 20 са... Съвет за електронни медии ще мисли още дали да накаже Българска национална телевизия поради... Радев одобри външния министър на Македония Н... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 15 февруари
Овен Този четвъртък няма да имате причина да се оплачете от деня.Ще постигнете, повече от колкото сте си представяли. Постарайте се да...
Трима ранени при пукотевица покрай централа... Аз давам отговор за 110 милиарда, само че заплатата... Тръмп загази - порноактриса обществено разгласи... Деси Банова се завръща на телевизионния ек... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Кремъл продължава да отхвърля за починали...
Говорителят на президента на Русия Дмитрий Песков съобщи, че Кремъл няма удостоверение за гибелта на съветски военни вследствие на американс...
Борисов: Няма Истанбулска спогодба без ко... Академик от Българска академия на науките: Хомеопатията е лъженаука Жельо Бойчев като болшевик на разпит: Пози... Никола Димитров: Историята се усмихна на Б...  www.expert.bg  Дончев: Усещането за корупция може да отблъсне вложителите Дончев: Усещането за корупция може да от...  Полша с план за собствен личен газопровод Полша с план за собствен личен газопров...  Моторите на растежа у нас не са запалени, счита икономист Моторите на растежа у нас не са запалени...  Шефът на Goldman Sachs: Икономиката на Съединени американски щати може да прегрее поради Тръмп Шефът на Goldman Sachs: Икономиката на С...  www.iwoman.bg  Ето по какъв начин другите зодии ще срещнат сродната си душа – част 1 Ето по какъв начин другите зодии ще срещнат срод...  H&M прави облекла от риболовен мрежи и рециклирано сребро H&M прави облекла от риболовен мрежи и ре...  Най-добрата закуска съгласно зодията Най-добрата закуска съгласно зодията  5 основни трендове за пролет 2018 5 основни трендове за пролет 2018  http://www.sportlive.bg  Страхотно показване на Никола Кемилев на Европейското по снукър Страхотно показване на Никола Кемилев...  Зидан разкри блестящия си проект за надлъгване на ПСЖ Зидан разкри блестящия си проект за надхит...  Балъков: Етър се нуждае от 1,8 милиона за база и терени Балъков: Етър се нуждае от 1,8 милиона з...  Топагенти идват в Разград поради Анисе и Мисиджан Топагенти идват в Разград поради Ани... Интервю Още Кметът на Монтана: " Горещите картофи " от 7 държавни управления и 9 Народното събрание се трансферират на общините
Златко Живков е кмет на Монтана за пети мандат – от 19...
Има по какъв начин да бъде уволнена без проблем биещата деца възпитателка в Директорът на РЗИ-Смолян: На всеки 2 дни 3-ма индивида от региона Успех като по ноти: Христо Пенчев - един млад бизнесмен в Лондо Иван Димитров, " Музикаутор ": Очертава се цялостен безпорядък в областта на Нови Най-четени Най-коментирани 20 любопитни обстоятелството за Египет... 12 0 Страхотно показване на Никола Кемилев на Европейското по снукър... 12 0 Стартира международното турне на LARA FABIAN... 9 0
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР