Една трета от нелегалните марки обикновено нямат аналог на легалния

...
Една трета от нелегалните марки обикновено нямат аналог на легалния
Коментари Харесай

Контрабандата на цигари е на исторически най-ниски нива от 10 години

Една трета от незаконните марки нормално нямат аналог на легалния пазар.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Компания на Пеевски събаря софийската цигарена фабрика

Съоръжението не работи от предходната година, само че теренът на бул. " Цар Борис III " е атрактивен за строителство
11 авг 2017
Philip Morris влага 490 млн. евро в Румъния

Компанията ще модернизира фабриката си и ще създава бездимните артикули HEETS
26 юли 2017
Цигареният пазар бележи спад

Продажбите на тютюневи произведения са до 950 млн. къса месечно и под равнищата за предходната година
18 юли 2017

Бойко Борисов подреди и даде месец на вътрешния министър Радев да откри за какво в избрани градове контрабандата е над междинната.

Само 7%, или исторически най-ниското равнище от 2007 година до момента, е достигнал делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на тази година. Това сочи обичайното проучване на празни опаковки от цигари в 20 огромни града в България, което се прави два пъти годишно по поръчка на пет цигарени компании (четирите задгранични концерна – Philip Morris, Japan Tobacco International, Imperiаl Tobacco, British Аmerican Tobacco и " Булгартабак " ) в границите на " Инициатива против противозаконната търговия ". През последното тримесечие на 2016 година делът на подправените, с неразбираем генезис или с бандероли за други пазари цигари бяха с дял 7.8%.

Проучването беше показано пред премиера, финансовия и вътрешния министър. Проблемът е, че последните изследвания не отразяват изцяло действителностите на пазара. Ако делът на контрабандата е толкоз невисок, това би трябвало да значи, че легалният пазар и надлежно приходите от акцизи порастват. Още повече че през тази година акцизите на цигарите са увеличени. Според цигарените компании,обаче, а и видно от статистиката, това не е по този начин. Акцизите от тютюневи произведения са нарастнали едва през първите няколко месеца на тази година, а по-късно освен че не се усилват, само че и понижават спрямо предходната година. В същото време продажбите на легални цигари също не нарастват и даже са с към 1% по-ниски от предходната година. Това би трябвало да значи, че или голям брой пушачи са се отказали от навика, или че делът на противозаконните продажби се е нараснал в места, които не са обхванати от изследването, или че то не е напълно тъкмо, разяснява източник на " Капитал " от бизнеса.

Кой контрабандира

Според изследването максимален дял в противозаконните продажби имат два нови марката с неразбираем производител – Premium и Business Royals. На трето място измежду най-продаваните противозаконни цигари са Merilyn на пловдивската " КТ интернешънъл " (преди " Кингс табако " ), следвани от марките на гръцката Karelia, които също обичайно са мощни на сивия пазар, и ММ – бранд на " Булгартабак ".
Проучването сочи, че повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за локалния пазар, са illicit whites – марки, които са основани за само да се продават нелегално и нямат аналог на легалния пазар, както и явен производител. Проблемът с продажбата на тези марки продължава да бъде сериозен.

Половината цигари в Свиленград отново са противозаконни

Според новото изследване България е с едно от най-ниските равнища на контрабанда в Европейски Съюз, като преди нея са единствено осем страни – Италия, Унгария, Белгия, Люксембург, Дания, Словакия, Чехия и Португалия.

В същото време в голям брой градове в България противозаконното ползване е доста по-високо от междинното за страната и се е нараснало спрямо предходната година. В Свиленград да вземем за пример делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на 2016 година е бил 30.2%, а в този момент е 44%. В Благоевград нарастването е четири процентни пункта до 20%, а в Пазарджик и Враца единствено от края на предходната година до април делът на контрабандните цигари се е нараснал двойно. Подобно е положението в общо 11 от 20 изследвани града.

За първи път са показани данни и за потреблението на незаконен нарязан тютюн. Според изследването, осъществено в 15 страни, 74.6% от тютюна за ръчно стесняване на цигари в България не е обложен с налози, а загубите за бюджета от това са към 124 млн. лева

По време на срещата министър председателят Бойко Борисов, представен от Българска телеграфна агенция, е декларирал, че наклонността за понижаване на контрабандата на цигари, горива и алкохол ще продължи, тъй като е преференциална за страната, и прикани вътрешния министър да потърсят пояснение за какво в 11 града контрабандата е над 7% и да решат казуса в едномесечен период.
Вътрешният министър Валентин Радев е съобщил, че от януари до август са конфискувани над 21 млн. къса цигари, което е спад с 56% в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Най-голямо е количеството, конфискувано от региона на Пловдив. Предотвратените вреди са за над 3 млн. лева, а от нарязан тютюн - над 5 млн. лева
Всичко това обаче е оскъдна сума на фона на легалния цигарен пазар, който се прави оценка на към 2.7 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР