Една брилянтна идея умря безславно заради несполучлива реализация. В Индия

...
Една брилянтна идея умря безславно заради несполучлива реализация. В Индия
Коментари Харесай

Спряха най-евтината кола

Една брилянтна концепция умря безславно поради несполучлива реализация. В Индия дефинитивно преустановиха работа индустриалните мощности на Tata Nano. За 10-годишното си битие този хечбек с дължина 3 метра не съумя да извърши задачата си да моторизира стотици хиляди хора с ниски приходи.

 25-3-6kol

Преди десетилетие Tata Nano изгря на азиатския хоризонт като кола за един лакс (100 000 рупии или 1250 евро). Един относително на ниска цена за локалното население автомобил, само че по-сигурен и по-комфортен от милионите разновидности на дву, три и многоколесни транспортни средства в гигантския безпорядък по улиците в индийските мегаполиси.

 25-4-6kol

Ниската цена на Tata Nano бе реализирана с радикални ограничения. Моделът е без въздушни възглавници, без серво, без климатизация, без ABS, с повече пластмаса и по-малко метал. В базовия вид липсва даже похлупак на багажника – чантите се поставят вътре от пътническата кабина. Малки са колелата – 12 цола с барабанни спирачки. Малко е и двигателчето – 620 кубика с мощ 38 кончета, които в продължение на 30 секунди се напъват, с цел да развият оптималната скорост 100 км/ч.

 25-2-6kol

600-килограмовата кола сподели пагубни резултати в краштестовете, а в първите месеци на произвеждане имаше случай с доста самозапалили се екземпляри. Ниската цена не притегли упования брой купувачи и за 10 години бяха продадени единствено 300 000 броя – колкото трябваше да бъдат за всеки месец. Оказа се, че индийците не желаят евтина допотопна и трошлива кола, а избират същински автомобил като Suzuki Maruti – също сглобяван в Индия по-стар градски модел, само че с потвърдена техника и надеждност.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР