Единственият участник в надпреварата е предложил оферта с над 3

...
Единственият участник в надпреварата е предложил оферта с над 3
Коментари Харесай

Здравното министерство прекрати поръчката за въздушни линейки

Единственият участник в конкуренцията е предложил оферта с над 3 милиона лв. по-висока от допустимото

Министерство на здравеопазването приключва поръчката за закупуване на медицински хеликоптери, с каквито страната трябваше да се снабди до края на идната година. Причината – офертата на единствения участник (италианската компания Leonardo S.р.А.) надвишава оптималния финансов запас, очакван от отрасловото ведомство, заяви.

Решението за преустановяване е от 23 ноември и е подписано от здравния зам.-министър Тома Томов, излиза наяве от Регистъра за електронни публични поръчки. В системата поръчката към момента попада като дейна макар каченото решение за прекратяването й.

Към момента не е ясно по кое време Министерство на здравеопазването ще разгласи нова поръчка за така наречен въздушни коли за спешна помощ. Стартирането и завършването на процедурата ще отнеме време и най-вероятно България няма да разполага с хеликоптер до края на 2023 година, както бе заложено по график.

Закупуването на медицинските хеликоптери е част от плана за създаване на въздушна незабавна помощ HEMS, който бе включен в Плана за възобновяване и резистентност. България е единствената страна в Европейски Съюз без медицински аеротранспорт.

Припомняме, че търгът започва презюли тази година. Здравното ведомство трябваше да закупи 6 броя хеликоптери, както и съоръжение и инсталация. Общата планирана стойност бе в размер на над 135.5 млн. лева без Данък добавена стойност. Ведомството бе заложило оптималната планирана стойност от над 16.5 млн. лева без Данък добавена стойност за 1 бр. медицински хеликоптер (или 19.8 млн. лева с ДДС). За съоръжение, инсталация и образование на екипите бяха планувани над 3.5 млн. лева без Данък добавена стойност (почти 4.3 млн. лева с ДДС).

По график първият хеликоптер трябваше да дойде в България през декември 2023 година, а останалите пет – разсрочено през шест месеца до края на април 2026 година В търга имаше алтернатива и за закупуването на още два спомагателни хеликоптера, като ведомството трябваше да реши за тях до април 2026 година

За финансирането бяха планувани средства както по ПВУ, по този начин и по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014 – 2020 година (б.р. – по програмата се планираше закупуване на един хеликоптер на стойност 19.8 млн. лева с Данък добавена стойност.)

Прекратяването на търга

До приключването на крайния период за подаване на предложения интерес към търга бе показала единствено една компания – италианската Leonardo S.р.А. Офертата ѝ е отворена на 3 октомври, а ценовото предложение – на 16 ноември 2022 година От нея излиза наяве, че за осъществяване на поръчката компания предлага цена от над 123.3 млн. лева без Данък добавена стойност. Според изчисленията на Комисията препоръчаната цена за един хеликоптер надвишава с към 3.3 млн. лева без Данък добавена стойност прогнозната стойност на възложителя.

В резултат на това органът предлага компанията да бъде отстранена от процедурата, " защото подадената от участника (оферта) не дава отговор на поставените от възложителя условия офертите да не надвишават оптималния финансов запас на възложителя “.

Заради това, че само италианската компания е подала документи за присъединяване, поръчката е прекъсната. Компанията може да апелира решението в 10-дневен период от оповестяването му пред Комисия за защита на конкуренцията.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР