Единственият фактор, който дърпа индекса на промишленото производство надолу, е

...
Единственият фактор, който дърпа индекса на промишленото производство надолу, е
Коментари Харесай

Ръстът на промишленото производство леко се ускорява

Единственият фактор, който дърпа показателя на промишленото произвеждане надолу, е производството и разпределението на електрическа, топлоенергия и газ.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Производствената инфлация се форсира през август

Годишният растеж на цените доближава 5.8%, а главният фактор са металните руди и токът
29 сеп 2017
Промишленото произвеждане нараства с 4.2% през юли

Силният интервал за строителството продължава
10 сеп 2017
Продажбите на бира са достигнали 500 млн. лева през 2016 година

Произведените количества са близо 5.18 млн. хектолитра
19 юли 2017 Индексът на промишленото произвеждане отбелязва нарастване с 4.9% през август по отношение на същия интервал на предходната година. Темпът за втори следващ месец се форсира спрямо регистрирания през предходния месец, само че цифрата към момента е надалеч от записания пик от 9.4% през май - най-високото изменение от октомври 2007 година Това излиза наяве от предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ). За съпоставяне, през юли годишното покачване беше 4.6%.

Двигателите на позитивната смяна са добивната и преработващата индустрия. Същевременно интензивността продължава да се свива във връзка с производството на електрическа, топлоенергия и газ, което отбелязва намаляване за шести следващ месец.

Добивът скочи

Добивната индустрия е един от моторите на нарастването за месеца, с регистриран растеж от 12.9% по отношение на миналогодишното си равнище. Промяната е забележителна поради слабото покачване от юли (3.9% по ревизирани данни), като повода е най-вече по-силна интензивност в добива на въглища (14.5%), железни руди (17.8%). Не се възвръща обаче индикаторът във връзка с неметални материали и първични материали, при които още веднъж е регистриран спад - с 18% по отношение на година по-рано.

Преработващата индустрия е вторият фактор за нарастването на промишлеността през август. Ръстът остава постоянен - 6.4% на годишна база, колкото беше и през юли. Производството на компютърна и информационна техника се подрежда с най-високо нарастване за месеца (29%), като по този метод взема челната позиция от стоките от метали, които бяха водещи през юли. В същото време най-голямо намаляване се следи при производството на транспортни средства (където не влизат автомобили) - 15.6%.

Единственият фактор, който дърпа показателя на промишленото произвеждане надолу през август, е производството и разпределението на електрическа сила, топлоенергия и газ, което отбелязва намаляване от 3.8% по отношение на равнището от година по-рано. Спад има и на месечна база, въпреки и дребен - 0.7%.

Оборотът на универсалните магазини пораства

Продажбите на дребно не престават постепенно да нарастват - 3% е нарастването през август на годишна база, само че темпът се форсира леко по отношение на предходния месец (2.5% през юли). Търговията в неспециализирани магазини с разнородни артикули излиза на напред във времето с максимален растеж за месеца (15.1%) - тук се включва активността на универсалните магазини, които оферират артикули като дрехи, мебели, домашен уреди и други. Със забележителен растеж за месеца са и продажбите на компютърна и информационна техника (18.1%), битова техника и мебели (7.9%).

Понижение на годишна база отбелязва оборотът в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали, където спадът е с 11.3%. По-ниски по отношение на същия интервал на предходната година са и продажбите на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет (2.8%). Активността в строителството още е слаба
Строителната продукция отбелязва шести следващ месец на нарастване, демонстрират данните на Национален статистически институт. През август смяната е 9% в посока нагоре спрямо равнището от година по-рано, само че пък едвам 0.9% е растежът на месечна база. Макар темповете да са слаби на фона на регистрираните през 2015 година, те въпреки всичко отразяват усъвършенстване по отношение на миналогодишните. Така да вземем за пример през август 2016 година строителството означи спад от 17.8% по отношение на 2015 година Сградното строителство пораства за седми следващ месец - с 16.9% на годишна база. От друга страна, смяната в гражданското строителство е минимална - 0.1%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР