Единствените хора, чието поведение можем да контролираме, сме самите ние.На

...
Единствените хора, чието поведение можем да контролираме, сме самите ние.На
Коментари Харесай

Единствените хора, чието поведение можем да контролираме, сме самите ние

Единствените хора, чието държание можем да направляваме, сме самите ние.

На процедура – стига да сме подготвени да понесем алтернативата, която съвсем постоянно е строго наказване или гибел, безусловно никой не може да ни принуди да създадем каквото и да било, което не желаеме да вършим.

Единственото, което можем да дадем на другите или да получим от тях е информация.

Как ще бъде употребена тази информация е въпрос на наш или техен избор. Един преподавател да вземем за пример може да даде на ученика информация и да му помогне да я усвои и да си служи с нея, само че не е в положение да го направи вместо него.

Всички дълготрайни психически проблеми са резултат от проблеми в междуличностните връзки.

Отчасти коренът на доста други недоволства, като болежка, отмалялост, уязвимост, както и някои хронични болести, нормално наричани автоимунни, също са проблемите в междуличностните връзки.

Причината за актуалното ни възприятие за незадоволеност и злощастие е постоянно това, че някоя значима за нас междуличностна връзка не се развива по този начин, както бихме желали.

Проблемната междуличностна връзка постоянно е част от сегашния ни живот.

Връзката, поради която се усещаме неудовлетворени и нещастни, не е нито в предишното, нито в бъдещето – тя непроменяемо е тук и в този момент.

Ето за какво точно тук и в този момент би трябвало да преосмислим понятието „ персонална независимост ”.

Можем да бъдем свободни във връзка с доста неща, само че в никакъв случай няма да сме свободни да живеем щастливо, в случай че в живота ни няма най-малко една надълбоко удовлетворителна за нас междуличностна връзка.

Нещо мъчително за нас, станало в предишното, предопределя до известна степен какви сме през днешния ден, само че анализирането на предходното злощастие не способства с нищо за това, което би трябвало да създадем в този момент, а то е да подобрим една или друга значима, само че неудовлетворителна сегашна наша междуличностна връзка.

Всички ние сме ръководени от пет генетично заложени в нас персонални потребности: за оцеляване; обич и привързаност; власт; свобода; наслаждение от асимилиране на нови знания и занимания.

Всеки има правото и задължението да удовлетворява самичък главните си персонални потребности.

Единствено ние самите можем да кажем по кое време една или друга наша съществена потребност е задоволена.

Никой различен не е в положение и няма право да взема решение този въпрос вместо нас.

Ние можем да удовлетворим нашите съществени персонални потребности само удовлетворявайки една или повече показа, залегнали в личния ни стойностен свят.

От всичко, с което се срещаме и опознаваме в живота си, най-голямо значение за нас имат визиите, вписани в стойностния ни свят.

Най-силно чувство за независимост можем да изживеем, когато сме способни да удовлетворим една или повече от тези показа.

Ако сме вписали в стойностния си свят показа, които не могат да бъдат задоволени, ние в действителност сме се лишили от опцията да бъдем свободни.

Единственото, което можем да вършим от раждането до гибелта си, е да постъпваме по един или различен метод.

Всяка наша постъпка е част от един или различен вид изцяло държание, построено от четири неразривно свързани съставния елемент: дейности, мисли, усеща и физиология.

Всеки вид изцяло държание се отбелязва с дейни глаголни форми, съгласно най-отличимия от четирите съставния елемент.

Например „ предпочитам / вземам решение да се депресирам “ или „ депресирам се “, вместо с пасивни структури от рода на „ пострадвам от меланхолия “.

Когато обаче използваме формите „ вземам решение да се депресирам ” или „ депресирам се ”, с цел да опишем душевното си положение, неотложно осъзнаваме, че в действителност става дума за деен персонален избор, което пък ни оказва помощ да си възвърнем чувството за персонална независимост.

Всяко изцяло държание е въпрос на персонален избор, само че имаме директен надзор единствено върху два от неговите съставния елемент – дейностите и мислите.

Но избирайки умишлено по какъв метод да постъпваме и да мислим, ние можем да направляваме индиректно и другите два съставния елемент на цялостното си държание – възприятията и физиологията си.

Ако ви се коства, че не разполагате с онази персонална независимост, която бихте желали да имате в дадена междуличностна връзка, то е тъй като вие самите, вашият сътрудник или и двамата не желаете да възприемете златното предписание на теорията на избора: Всеки може да управлява само личното си държание и личния си живот.

Уилям Гласър – „ Теория на избора

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР