Единна разузнавателна служба е идея, която трябва внимателно да се

...
Единна разузнавателна служба е идея, която трябва внимателно да се
Коментари Харесай

Цветлин Йовчев: Реформа в службите не е необходима

" Единна разследваща работа е концепция, която би трябвало деликатно да се обмисли, тъй като крие редица опасности, които би трябвало да бъдат регистрирани. Когато се прави една такава промяна, би трябвало да се има поради, че това е обвързвано със разтърсвания. Затова би трябвало да има сериозна аргументация и ясно изразен предстоящ положителен резултат от сходна промяна, още повече в подобен миг - напрегнато към динамичните световни процеси. Засега не съм чул съществени учредения, които да допускат такава промяна ".

Това сподели пред БНР Цветлин Йовчев, експерт по национална сигурност, някогашен началник на ДАНС и вътрешен министър в кабинета " Орешарски " от 2013 до 2014 година

И добави, че освен моментът не е подобаващ, само че и такава промяна не е нужна.

" Очевидно концепцията е Служба " Военна информация " да бъде обединена с Държавна организация " Разузнаване ". Това значи, че на въоръжените сили ще се лишават директните качества за разузнаване отвън територията на страната... Ще се скъса връзката на военното разузнаване със структурите на въоръжените сили. Ще се затрудни и връзката сред войсковото разузнаване и стратегическото разузнаване. Ще се затрудни набирането на значима информация за управлението на Министерството на защитата и за въоръжените сили, която им е нужна, изключително в тези моменти, в които би трябвало да се регистрират заканите за националната ни сигурност ".

В предаването " 12+3 " Йовчев акцентира, че по отношение на предлаганите промени за метода на назначение на ръководителите на службите - промяната да не минава през автограф на президента, а да се предлага от Министерския съвет и да се гласоподава от Народното събрание, се вижда политическа незрялост от всички страни.

" Определено това нарушава салдото на управляващите. Проблемът има няколко аспекта. От една страна е отводът на президента да свика КСНС, тъй като нямал доверие на политиците, които са определени от народа по законен метод. От друга - предлагането за лишаване на пълномощията на президента е преждевременно конюнктурно решение, което или ще бъде променено, или ще докара до неприятни обстановки. Идеята на законодателя е била, че би трябвало да има споделени отговорност и пълномощия, с цел да се избегнат неточности, изключително в обстановка на политическа инерция. Затова е добре да се резервира настоящият модел ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР