Един от водещите френски вестници Журнал дю диманш“ не излезе

...
Един от водещите френски вестници Журнал дю диманш“ не излезе
Коментари Харесай

Медиен скандал във Франция, водещи журналисти стачкуват

Един от водещите френски вестници „ Журнал дю диманш “ не излезе тази неделя откакто чиновниците му стачкуваха в символ на митинг против назначението на нов основен редактор, който е работил за крайнодясно списание, съобщи Ройтерс.

Собственикът на вестника, френската медийна група Лагардер “, назначи в петък Жофроа Льожьон за нов основен редактор на мястото на Жером Бегле, който в този момент работи в „ Пари мач “.
-->
Льожьон е някогашен основен редактор на списание „ Вальор актуел “, което провокира дискусия с антиимигрантски корици и беше санкционирано за засегнатост на расистка основа през 2022 година

Този ход идва единствено две седмици, откакто Европейската комисия даде условна зелена светлина за придобиването на " Лагардер " от „ Вивенди “ - медиен конгломерат, следен от френския милиардер Венсан Болоре.

Компанията към този момент има новинарския канал Си Нюз, който води закостенял курс, откогато Болоре пое контрола. Коментарите на някои от водещите на токшоута на канала, ориентирани против имиграцията и твърдостта на закона и реда, постоянно разпалват обществените медии, като провокират съпоставения с американския канал Фокс Нюз.

В неделя френското държавно управление за пръв път се намеси във връзка със обстановката.

" Разбирам опасенията на редакцията. От правна позиция " Журнал дю диманш " може да се трансформира в каквото си изиска, стига да съблюдава закона. Но що се отнася до полезностите на нашата република, по какъв начин човек да не бъде угрижен? " написа в Туитър френската министърка на културата Рима Абдул Малак.

Ръководителят на интернационалната организация за наблюдаване на медиите " Репортери без граници " осъди това, което съгласно него е жесток способ за одобряване на контрола на акционерите върху редакцията, който опонира на главните правила на публицистиката.

Арно Лагардер сподели в изказване, че Жофроа Льожьон е " недодялан журналистически гений ", който той не може да пропусне. От „ Вивенди “ не бяха открити незабавно за коментар. Льожьон сподели, че за него е чест да управлява влиятелно неделно френско издание. Редакционният екип на изданието обаче споделя в изказване, че е изумено от номинацията на Льожьон. " Под управлението на Жофроа Льожьон " Вальор актюел " разпространяваше тирада на омразата и подправени вести. Отказваме нашето издание да следва този път ", се споделя в изказването на редакцията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР