Един от ней-необикновените природни феномени на планетата е водопадът Horsetail

...
Един от ней-необикновените природни феномени на планетата е водопадът Horsetail
Коментари Харесай

Феноменален водопад се подпалва веднъж в годината

Един от ней-необикновените естествени явления на планетата е водопадът Horsetail Firefall или Огнената конска опашка. През по-голямата част от годината той не се разграничава с нищо от останалите водопади, само че един път в годината избухва в пламъци поради избрани условия на природата.

Атракцията може да се види може да се види през зимата за не повече от 10 минути. Водопадът се намира в националния парк Йосемити в Съединени американски щати, където всяка година се стичат хиляди фотографи и туристи, с цел да станат очевидци на чудото.

Водопадът се стича на височина от 480 метра по скалната групировка Ел Капитан. Подпалването, при което водата наподобява на златисти ярки пламъци, се случва през февруари всяка година. Тогава водопадът наподобява повече на падаща лава.

От неговата вода обаче няма да да се опарите, защото огънят е оптическа заблуда. Феноменалната панорама се получава поради съвпадане на няколко естествени фактора.

Топенето на снеговете през февруари прави водата на водопада по-студена и буйна от нормално и когато времето е ясно, изключително по залез, слънчевите лъчи оцветяват с магическите златисто-оранжеви тонове водопада, тъй че той да наподобява все едно се е запалил.

 Огнената конска опашка

Тъй като феноменът може да се следи единствено в съответен интервал от деня и годината, той не е упоменат при учредяването на парка Йосемити през 1851 година. За първи път е сниман едвам през 1973 година и малко по-късно става същинска атракция за туристите от целия свят.

За цялата си история водопадът Огнената конска опашка е горял в същински огън единствено един път. През 70-те години на XIX век локален търговец взема решение да устрои огнено шоу на посетителите на парка и възпламенява голям огън към водопада, създавайки към него искри и пламъци.

Иронията е, че водопадът е можел да се възпламени без огромни старания, само че единствено при подобаващите условия от природата.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР