Един от най-интересните домашни любимци е папагалът. Той има забележителна

...
Един от най-интересните домашни любимци е папагалът. Той има забележителна
Коментари Харесай

Агресия при папагалите - как да се справим?

Един от най-интересните домашни любимци е папагалът. Той има забележителна натура - от хубав и пъстър външен тип до високо развита просветеност и ученолюбивост. Затова и папагалът се оказва един от най-предпочитаните домашни любимци. Той е влюбчив, палав, деятелен и демонстрира, сходни с индивида, присъщи черти.

Въпреки неоспоримите преимущества на тази птица, има някои дефекти, които би трябвало да бъдат премислени авансово. Най-големият от тях се оказва тяхната прочувствена натура, която прилича човешката. Папагалите са извънредно чувствителни, виждат и реагират на всяка смяна в заобикалящата сряда. И да, някои папагали са шумни!

Как да се справите с експанзията при папагалите?

Агресията на тези птици може да се прояви в крякане, хапане и нараснала активност. Често те са прекомерно шумни и не стопират да издават странни звуци.

Освен това, агресивното им държание на папагала се показва в положение на нараснал стрес. Те се стряскат елементарно и стартират интензивно да подскачат в клетката. Затова би трябвало да бъдете деликатни и да обмисляте реакциите си при сходни прояви на експанзия.

Най-важният съвет е да изберете неутрална зона, в която да разположите клетката на папагала. Това значи да изберете място, което е безшумно, не е наоколо до прозорци и е в помещение, в което не се прави интензивно придвижване. Променящата се и шумна среда покачва стресовото положение у папагалите, по тази причина е целесъобразно да му осигурите тиха зона за живеене.

Освен това, би трябвало да избягвате повишението на звук. Този ваш акт на държание единствено в допълнение ще уплаши вашия папагал и ще предизвика по-агресивно поведение. Старайте се да бъдете спокойни, с цел да предадете това успокоение и на вашия домакински любим.

Друг скъп съвет е да отделяте повече време на вашия нападателен папагал. Тези животни са извънредно чувствителни и уязвими. Те имат потребност от вашето внимание, с цел да се усещат спокойни и сигурни. Затова се старайте да прекарвате с вашия папагал към час дневно, обучавайте го на нови трикове или си играйте с него. Това доста ще увеличи неговото положително въодушевление и ще му обезпечи успокоение.

Ако вашият папагал е нападателен и не желае да откри връзка с вас, то тогава можете да употребявате лакомства. Те ще ви спомогнат да примамите папагала си към вас и да осъществите по-близък контакт. Скъсяването на дистанцията ще построи здрави взаимоотношения и доверие сред вас. Това ще накара папагала да бъде по-смирен и спокоен.

Вижте също по какъв начин да успокоите шумния папагал!

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР