Въпреки че са най-малките от всички породи кучета, чихуахуа са

...
Въпреки че са най-малките от всички породи кучета, чихуахуа са
Коментари Харесай

Разстройство при чихуахуа - причини и лечение

Въпреки че са най-малките от всички породи кучета, чихуахуа са известни със своя огромен темперамент и още по-големи сърца. Има малко кучета, които бихте могли да си вземете, които да са по-лоялни, по-любящи и по-променящи живота от чихуахуа.

Въпреки това, както при всички породи, тези очарователни дребни кучета са предразположени към някои неприятни здравословни проблеми. Един от най-честите е разстройството. Но не се опасявайте, изцяло лечимо е – стига да вземете навеременни ограничения!

Разстройството при чихуахуа се появява заради необятен кръг от аргументи. Леките пристъпи на диария са постоянно срещани при мъниците и могат да бъдат породени от лек чревен дистрес.

Често повода е, че кучето ви е изяло нещо, което не би трябвало, като останки от вашата вечеря. Неразположението може да е резултат от прекосяване към нов усет или марка храна. Но и доста съществени здравословни проблеми могат да накарат чихуахуато ви да страда от диария.

Какво предизвиква диария при чихуахуа

Ето някои от най-честите аргументи за диария при дребните четириноги любимци:

- Яденето на отпадък или развалена храна;

- Лекарства като антибиотици;

- Стрес или безпокойство;

- Рак на червата;

- Колит при куче;

- Панкреатит при кучета;

- Промяна в лакомствата или цялостната диета;

- Поглъщане на токсини или токсини;

- Поглъщане на непознати предмети като плат, кости и играчки;

- Вирусни инфекции като чума, ковид или парвовирус;

- Чернодробно или бъбречно заболяване;

- Възпалително заболяване на червата;

- Паразити – лямблии, кокцидии, камшичести червеи, кръгли червеи или анкилостоми;

- Бактериални инфекции, в това число салмонела

С всички тези евентуални аргументи, по какъв начин да разберете дали вашето куче ще би трябвало да посети ветеринар?

Кога би трябвало да се свържете с вашия ветеринарен доктор

 Разстройство при чихуахуа - аргументи и лекуване Снимка: dailymail

Ако вашата чихуахуа е имала един епизод на диария, само че другояче се държи обикновено, това евентуално не е причина за безпокойствие. Проследявайте придвижванията на червата на вашето куче, с цел да видите дали то стартира да се усеща по-добре. Повече от два епизода може да са причина за безпокойствие, защото те могат да демонстрират здравословен проблем. Добра концепция е да се свържете с вашия ветеринарен доктор, в случай че кучето получи два или повече пристъпа на диария.

Ако вашето кученце се напряга при изхождане, само че отделя единствено малко количество воднисти изпражнения, то може да изпитва мъчително задръстване заради усвояване на непознат предмет, като да вземем за пример играчка. Това е незабавен ветеринарен случай и се нуждае от помощ неотложно. Свържете се с вашия ветеринарен доктор или се насочете към най-близката болница за незабавна помощ за животни.

Повтарящите се пристъпи на диария за къс интервал от време може да са симптом на доста сериозен здравословен проблем, изключително в случай че вашето кученце е доста остаряло, доста младо или има компрометирана имунна система. Инфекции като парвовирус са извънредно съществени, заразни и животозастрашаващи. Свържете се неотложно с вашия ветеринарен доктор, в случай че кученцето изпитва повтарящи се епизоди на диария.

Кучетата, показващи други признаци дружно с диария, също би трябвало да бъдат прегледани от ветеринар допустимо най-скоро. Ако вашата чихуахуа има някой от следните признаци, неотложно се свържете с вашия ветеринарен доктор, с цел да си уговорите среща:

- Липса на вкус при кучета;

- Кръв в изпражненията;

- Признаци на дехидратация (хлътнали изглеждащи сухи очи, изсъхнал нос или сухи, лепкави венци);

- Необичайно лигавене;

- Слабост;

- Повръщане.

Ако [вашата чихуахуа демонстрира някакви признаци, които ви тормозят, свържете се с вашия ветеринарен доктор. Той ще ви уведоми дали признаците демонстрират, че е нужен обзор.

Как можете да спрете диарията при кучета

Когато става въпрос за лекуване на диария при чихуахуа, значимо е в никакъв случай да не давате на кучето си медикаменти, предопределени за хора, преди да се консултирате с вашия ветеринарен доктор. Много медикаменти за хора са токсични за кучетата и могат да причинят спомагателни здравословни затруднения.

Ако вашето кученце е имало едно или две течни или меки изпражнения, може да желаете да му дадете известно време да се възвърне, като просто гладува от 12 до 24 часа.

Мека диета за 24 до 48 часа може да помогне за разрешаване на казуса с вашето кученце. Обикновен сварен бял ориз с малко пиле и малко консервирана елементарна тиква може да помогне на вашата чихуахуа да се почувства по-добре. След като се почувства по-добре, последователно въведете още веднъж нормалната храна.

Други неща, които могат да оказват помощ за усмиряване на раздразнения стомах на вашето куче, включват натурално кисело мляко, пробиотици, обелени варени картофи, извара, яйце без добавено масло, особено дефинирани храни за кучета и медикаменти, предписани от вашия ветеринарен доктор.

Когато става въпрос за здравето на вашата чихуахуа, постоянно е най-добре да бъдете деликатни. Като заведете любимеца си на обзор, вие давате опция на вашия ветеринарен доктор да дефинира главната причина за диарията на четириногия ви другар и да предложи най-ефективното лекуване.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР