Двудневен семинар посветен на стандартите в ИКТ организираха Фондация ИКТ

...
Двудневен семинар посветен на стандартите в ИКТ организираха Фондация ИКТ
Коментари Харесай

Малките компании могат да участват в създаването на стандарти

Двудневен семинар отдаден на стандартите в ИКТ проведоха Фондация ИКТ Клъстер, Европейският Институт за Стандартизация в Телекомуникациите (ETSI) и Small Business Standards (SBS). Събитието се състоя на 25 и 26 януари в София. Той бе ориентиран към фирмите от ИКТ и автомобилния бранш.

Основната цел на семинара бе повишение на информираността на участниците за ИКТ стандартите и тяхната роля, функционалности, развой на подготовка и въздействието им върху конкурентоспособността на бизнеса.

 Кристъл Дейвидсън, шеф на SBS; Радек Мали, ЕК; Петър Статев, ИКТ Клъстер; Владимир Пулков, ETSI.

Семинарът бе открит от Кристъл Дейвидсън, шеф на SBS; Радек Мали, началник отдел, Главна дирекция " Вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и дребни и междинни предприятия ", звено " Б.3 Стандарти за напредък ", Европейска комисия; Петър Статев, ръководител на ИКТ Клъстер и проф. Владимир Пулков, заместител – ръководител на Общото заседание на ЕТСИ.

Участниците в събитието се сплотиха към тезата за значимостта на стандартите за икономическия растеж. Същевременно обаче, съгласно тях, за експертите от двата бранша към момента е неразбираема връзката сред стандарти, патенти и закони.

Възможността за присъединяване в процесите по основаване на стандарти, както и до информация за тях, е от изключителна значимост за европейската стопанска система, изясни Кристъл Дейвидсън, по време на откриването на семинара. Това се дължи на обстоятелството, че 99,8% от фирмите в Европейски Съюз са дребни и междинни по мярка (без да се брои финансовият сектор). 93 на 100 от тях пък са микро предприятия, т.е. състоят се от под 10 служителя.

Тези компании дават работа на 65% от популацията (около 93 млн. души) и генерират 57% от европейския Брутният вътрешен продукт.

Петър Статев, ръководител на Управителния съвет на ИКТ Клъстер и заместител ръководител на ETSI, даде за образец известната сфера на Интернет на нещата, в която съществуват към 15 типа разнообразни технологии и протоколи. “Сигурно е, че с цел да има повсеместност в този бизнес би трябвало да бъдат определени някои от тези технологии – акцентира той. – Ако вие сте МСП и създавате артикул, то би трябвало да сте наясно на коя да заложите.”

В събитието участваха компании от ИКТ и автомобилния бранш, които са измежду най-бързорастящите в района. Според Статев задачата е те да бъдат подкрепени, тъй че да стартират да основават свои артикули.

На събитието участваха представители на компании, ИКТ клъстери и ИКТ асоциации от България, Сърбия, Македония, Румъния, Гърция, Албания, Черна гора и Косово.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР