Впоследно време вниманието се насочи към поредица от интригуващи ями

...
Впоследно време вниманието се насочи към поредица от интригуващи ями
Коментари Харесай

Мистериозни кратери на Марс вероятно крият тайни за извънземния живот

Впоследно време вниманието се насочи към поредност от завладяващи ями на Марс, откакто още веднъж се появи изображение, снимано от камерата HiRISE през 2022 година

Тези особености, ситуирани по скатовете на антични вулкани в региона на Тарсис, провокираха възобновен интерес към евентуалното им научно значение.

3 craters discovered on Mars by scientists of Physical Research Laboratory via Madras Tribune
— The Madras Tribune (@MadrasTribune)
В региона на Тарсис, прочут с това, че в него се намират някои от най-големите вулкани в нашата Слънчева система, се намират тези ями или " небостъргачи ", за които се счита, че са резултат от сриване на земята над подземни лавови тръби.

Въпреки че Марс към този момент не е вулканично деен, съществуването на тези лавови тръби показва завладяващи благоприятни условия за бъдещи проучвания.

Брандън Джонсън, геофизик от университета " Пърдю ", който специализира в региона на ударните кратери в Слънчевата система, допуска, че тези небостъргачи биха могли да служат като входове към обширни подземни мрежи.

" Тези лавови тръби, в случай че са сходни на тези на Земята, биха могли да предложат безвредни убежища за астронавтите, предпазвайки ги от нездравословната радиация " , изяснява Джонсън. Действителната дълбочина и обсег на тези ями обаче остават несигурни.

Three Craters On Mars Named For Physicist Devendra Lal, Towns In UP, Bihar
— NDTV News feed (@ndtvfeed)
Рос Байер, планетарен академик от Института SETI, добави, че на Земята лавовите тръби се разграничават доста по мярка, като някои са задоволително огромни, с цел да може да се минава през тях, до момента в който други са дребни или прекратени. Тази колебливост значи, че ямите на Марс могат да доведат до обширни пещерни системи или да бъдат изолирани вдлъбнатини.

" Няма да разберем същински природата им, до момента в който не проведем подробни проучвания " , отбелязва Бейер.

On Mars, frozen water has been found on the tops of extinct volcanoes near the equator. Frost is forming on the craters.

During the cold seasons, 150,000 tonnes of water condenses on the planet every day.
— ScienceForAll (@ScienceForAllU)
Изследването на тези марсиански ями не е обвързвано единствено с евентуални човешки задачи. Тези структури могат да съдържат значими ключове за разбирането на извънземния живот и геоложката история на Марс. Мистериозният темперамент на тези ями и капацитетът им да приютяват среди, поддържащи живот, ги вършат предпочитани за бъдещи научни задачи.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР