Бившите премиери на Република Северна Македония Зоран Заев и на

...
Бившите премиери на Република Северна Македония Зоран Заев и на
Коментари Харесай

Заев и Ципрас: ЕС ясно да заяви, че спазването на Преспанския договор е единственият път за присъединяване на Северна Македония

Бившите министър председатели на Република Северна Македония Зоран Заев и на Гърция Алексис Ципрас в общата графа за " Евроактив " приканват Европейския съюз и интернационалната общественост да заявят ясно, че спазването на Преспанският контракт е единственият път на Северна Македония към процеса на присъединение към Европейски Съюз, предприсъединителния поддръжка и икономическа готовност

Нарушаването на контракта от Преспа съгласно Заев и Ципрас ще дестабилизира в допълнение района и ще докара до екзистенциално предизвикателство освен за европейското бъдеще на Северна Македония, само че и за нейното бъдеще като цяло.

„ В същото време, в случай че договорът се съблюдава изцяло, Европейски Съюз би трябвало да одобри самодеен метод към разширение. На всички страни в района би трябвало да е ясно, че мирното разрешаване на разногласия носи изгоди за народите на Балканите и техните управления, че направените жертви ще бъдат възнаградени, а не цинично пренебрегнати “, пишат Заев и Ципрас в общ коментар, оповестяват медиите в Северна Македония, добавя Българска телеграфна агенция. 

Според двамата някогашни министър председатели във време, когато крайната десница набира мощ, демократичните, умерените и изключително прогресивните водачи би трябвало да работят дружно и да усилят напъните си за противопоставяне на национализма.

„ Подчертаването на преимуществата на европейското единение няма да е задоволително. Единственият метод да стоим твърдо зад европейските полезности в днешния свят е да бъдем самодейни при вземането на решенията, за които всички знаем, че са нужни, без значение от политическата им цена ", се споделя в коментара им, в който оповестяват и че техните организации - Институът " Алексис Ципрас " и Фондация " Зоран Заев " провеждат Международна конференция за мир и стабилно развиване, която ще се организира в Атина на шестата годишнина от подписването на Преспанското споразумение- на17 и 18 юни.

„ Нашата цел ще бъде да подкрепим осъществяването на Договора от Преспа и да подчертаем отговорността на Европейски Съюз и интернационалната общественост по този въпрос. Най-важното е да стартираме почтен и градивен разговор за бъдещето на Европа и района, спор, който през днешния ден е по-необходим от всеки път, поради възхода на крайнодесните и национализма, както и възходящата районна дестабилизация “, написа в взаимната колона на Заев и Ципрас.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР