Две правителства паднаха в първите часове след изборите; някои традиционни

...
Две правителства паднаха в първите часове след изборите; някои традиционни
Коментари Харесай

Две паднали правителства, традиционните партии - кой загуби най-много от евроизборите

Две държавни управления паднаха в първите часове след изборите; някои обичайни партии записаха съществени загуби, а евроскептиците не реализираха мечтаната огромна вълна. Кои са най-големите губещи от евроизборите?

И двете страни във Франция

Крайнодесният " Национален общ брой " изпревари партията на президента Еманюел Макрон, само че с по-малко от един %. Резултатът може да се пояснява зле и за двете политически сили. Действащ президент бе надвит, въпреки и на косъм, от популистите. Но пък резултатът на Марин льо Пен е доста по-малък, в сравнение с можеше да се чака – тя явно не е съумяла да се възползва нито от намаления рейтинг на Макрон, нито от недоволството на " жълтите жилетки ".

Социалистите в Германия

Сривът тук бе за социалистите – отливът от лявата партия се материализира в поддръжката за зелените, които изненадващо станаха втора мощ. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) загуби и Бремен, град, в който доминираше повече от седем десетилетия. Поражението слага под въпрос и необятната коалиция, която поддържа държавното управление.

Правителството в Гърция

Гръцкият министър председател Алексис Ципрас разгласи предварителни избори, откакто неговата " Сириза " загуби от дясната " Нова народна власт " с към 9% разлика. Мандатът на Ципрас трябваше да завърши през октомври. Той съобщи, че решението му не е тактическо, а обвързвано с етиката на левите политици.

Евроскептиците в Дания

Евроскептичните популисти от Датската национална партия изгубиха две трети от поддръжката си дни преди общите избори на 5 юни. Либералната партия на премиера Ларс Льоке Расмусен още веднъж стана най-голямата мощ в европарламента.

Управляващите в Румъния

Там пострадаха ръководещите социалдемократи, които по предварителни данни се останаха втори с центристите от опозицията. Двойното гласоподаване (евровот и референдум за правосъдни реформи) бе първият огромен тест за известността на социалдемократите, чиито промени в правосъдната система и в антикорупционното законодателство провокираха остри рецензии от страна на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Кабинетът в Австрия

Най-големият губещ е канцлерът Себастиан Курц – нощес той изгуби избор на съмнение, провокиран от абсурда " Ибисагейт " с крайнодесните му съдружни сътрудници от " Партията на свободата ". Клип, публикуван от немския в. " Зюддойче цайтунг " и сп. " Шпигел ", сподели по какъв начин някогашният вицеканцлер и ръководител на крайнодясната Партия на свободата Хайнц-Кристиан Щрахе дава обещание великодушни публични поръчки на мнима племенница на съветски олигарх.

Традиционните партии в Белгия

Там губещи са обичайните партии, за сметка на крайнодясната " Вламс беланг ". Изборите доведоха до най-големия напредък на крайната десница от 1936 година Тя взе от поддръжката за умерените националисти от Нов фламандски алианс (НФА) - водещата фламандска партия в последното десетилетие. Френскоезичните вестници дефинираха резултата като " черна/кафява вълна " и зададоха въпроса по какъв начин ще се сработят фламандско болшинство на десницата и валонско болшинство от социалисти, комунисти и природозащитници.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (553)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР