Двама полицейски служители – Симона Радева от Първо районно управление

...
Двама полицейски служители – Симона Радева от Първо районно управление
Коментари Харесай

Какво стана с ченгетата – ятаци на дрогирания убиец Георги Семерджиев?

Двама полицейски чиновници – Симона Радева от Първо районно ръководство и приятелят й Мирослав Якимов от Четвърто са единствените чиновници на реда, осъдени дисциплинарно с най-тежката глоба „ освобождение от служба “ след инспекцията на Вътрешна сигурност на Министерство на вътрешните работи по случая с водача Георги Семерджиев. Други 40 чиновници на полицията са глобени с неодобрение, сподели информация на „ Дневник “. Радева бе освободена от системата със заповед от 8 юли м.г. – единствено няколко дни откакто на 5 юли м.г. Семерджиев аргументи тежката злополука на бул. „ Черни връх “, при която починаха две млади дами.

Веднага след случая Министерство на вътрешните работи стартира цялостна инспекция на всички чиновници, които през последните години не са упражнили задоволително надзор или не са изпълнили задоволително дейно служебните си отговорности при разнообразни инспекции на Семерджиев. На 17 януари тази година е бил осъден с уволняване и приятелят на Симона Радева – Мирослав Якимов, който работил в столичното 1-во районно управление (на МВР).

Симона Радева не бе упрекната по случая и остана единствено очевидец по делото, въпреки че основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров сподели още преди година, че инспекцията против нея е открила „ непозволени дейности от нейна страна “, а по-късно тя самата описа пред съда по какъв начин е помогнала на Семерджиев да се прибере в дома си като му е занесла стълба часове след злополуката.

По делото за случая е очевидец и приятелят й Мирослав Якимов, който тогава е взел участие в огледа на мястото на злополуката на бул. „ Черни връх “, а по време на разпита си пред съда той даде комплицирани показания.

Справка на „ Дневник “ сподели, че други 40 чиновници на реда са осъдени с неодобрение – една от общо шестте дисциплинарни наказания във ведомството. Всички те са от разнообразни районни ръководства в София и полицейски структури и на разнообразни равнища в системата. Най-много са глобените от отдел „ Пътна полиция “ – 24 души са били осъдени с неодобрение със заповед на министъра след привършване на дисциплинарните производства на 9 януари 2023 година

Същото дисциплинарно наказване е наложено и на двама чиновници от 7-мо Районно ръководство на 7 септември 2022 година, един от 5-то районно управление (на МВР) е осъден на 7 декември 2022 година Останалите осъдени чиновници са трима от 4-то районно управление (на МВР), четирима от 6-то районно управление (на МВР), други четирима от 7-мо районно управление (на МВР), един от 3-то районно управление (на МВР) със заповед от 9 януари тази година и един на позиция в действен дежурен център – Столична дирекция на вътрешните работи.

Семерджиев апелира присъдата от 20 година затвор

Реклама

Година след злополуката, Георги Семерджиев апелира присъдата на Софийския градски съд, който го призна за отговорен на първа инстанция по 5 обвинявания и му даде общо наказване от 20 години затвор. Сред закононарушенията, за които бе наказан, са това, че е управлявал аудито си след приложимост на наркотични субстанции, че е посочил пред полицейски чиновници подправена шофьорска брошура, издадена от Швейцария, че е карал с подправени регистрационни табели.

Бе осъден и за това, че в джипа след злополуката са открити наркотични субстанции – метамфетамин, както и по най-тежкото обвиняване – за гибелта на Хариет Стефанович и Христина Дилева. В момента делото се гледа на втора инстанция пред Софийския апелативен съд, а в това време в Софийския областен съд той е обвиняем по друго обвиняване – че е карал с подправена брошура, само че към момента няма присъда по това дело.

Хващан е без брошура 6 пъти, лишили са му 80 точки

Катастрофата, провокирана от Семерджиев и подозренията за това, че полицейски чиновници са му помогнали да се укрие след тежкия пътен случай стана мотив полицията да назначи огромна вътрешна инспекция за дейностите на всички чиновници, които са го проверявали през последните години.

Първоначална информация тогава сподели, че той е спиран в нарушаване неведнъж доста преди 5 юли 2022 година, хващан е 6 пъти без брошура и има 80 отнети точки (при оптимални 39 в талона). Проверката сподели, че българската му брошура е отнета от 2005 година, само че досега на злополуката Семерджиев освен е карал интензивно, само че и е бил спиран задоволително постоянно от чиновниците на реда, без последици за него.

От първичната инспекция се разбра и че полицията е уведомявала няколко пъти прокуратурата за разнообразни негови нарушавания, които обаче не са били глобени. Налагани са му санкции неведнъж.

През последните години преди злополуката при разнообразни инспекции, за които е бил спиран, служителите на реда са открили серия от нарушавания – че е карал недееспособен, че е минал на червен светофар в София.

Образувано е било и друго досъдебно произвеждане, откакто инспекция е открила, че автомобилът му е бил със затъмнени стъкла, а той е управлявал под въздействието на опиати. Само от началото на 2022 година са му били формирани 3 фиша – че автомобилът му е със затъмнени стъкла, че не носи документи и че не е минал наложителния годишен механически обзор.

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР