Двама бивши министри на здравеопазването са обект на разследване от

...
Двама бивши министри на здравеопазването са обект на разследване от
Коментари Харесай

Полицията разследва Кирил Ананиев и проф. Ангелов във връзка с Детската болница

Двама някогашни министри на опазването на здравето са обект на следствие от Главна дирекция „ Национална полиция “ по отношение на Националната детска болница. Това излиза наяве от известие на пресцентъра на ГДНП.

От там оповестяват, че инспекцията по отношение на плана за създаване на Детската болница е завършила и напомнят, че тя стартира на 16 декември 2021 година, след самосезиране на полицията по излъчен репортаж в медиите. По случая е изискана документи от Министерството на здравеопазването и Агенция „ Държавна финансова ревизия “.

От разбора на събраните досега материали е открито, че има данни за вероятно осъществено закононарушение от двама някогашни министри на опазването на здравето в интервала от началото на април 2020 година и началото на октомври 2020 година, и от шеф на държавна компания, оповестяват от полицията. В този интервал министри на опазването на здравето бяха поредно Кирил Ананиев и проф. Костадин Ангелов.

„ Констатирано е, че от устройствена позиция дотъкмяване на заварения недовършен градеж на Национален институт по педиатрия, какъвто е бил замисълът на плана, е неприемливо. От една страна, заради несъгласие с настоящите общ и обстоен организационен проект, а от друга – заради несъгласие с нормите за сигурност и подмяна на възложител по към този момент извършена социална поръчка с определен реализатор, което е казус, защото Законът за публичните поръчки не регламентира сходна опция. Въпреки това е осъществено предплатено заплащане на стойност над 9 милиона лв. с Данък добавена стойност на консорциум от компании “, показват от ГДНП.

Първоначално поръчката за създаване на детска болница е предоставена от Министерството на здравеопазването, по-късно е основана държавна компания с капитал от 100 000 000 лева и Министерство на здравеопазването трансферира на нея осъществяването на плана. През октомври 2020 година е подписано съглашение с изпълнителя, съгласно което новата компания замества министерството и поема всичките му отговорности по контракта, напомнят още от там.

Работата по случая продължава.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР