Напусна ни проф. д-р Петър Учиков, дмн, изтъкнат хирург, дългогодишен

...
Напусна ни проф. д-р Петър Учиков, дмн, изтъкнат хирург, дългогодишен
Коментари Харесай

Почина светилото в хирургията проф. Петър Учиков

Напусна ни проф. доктор Петър Учиков, дмн, бележит хирург, дълготраен учител, академик, декан на Медицинския факултет на Медицински университет – Пловдив,  ръководител на катедрата по Специална хирургия на МУ – Пловдив и на Втора хирургична клиника на УМБАЛ „ Св. Георги “ - Пловдив.

Незабравима академична персона. Със своя престиж, необятен мироглед, праволинейност и лекарски професионализъм той бе измежду експертите, сложили основите на хирургията и институционалното израстване на МУ–Пловдив. Непрежалим професор с над 50-годишна непрестанна работа за идеята на университета, предан на хирургичната просвета и процедура.

Завършва медицина в Медицински университет в Пловдив през 1963 година След дипломирането си стартира работа като ординатор в хирургично поделение на Окръжна болница – Смолян (1963-1967 г.).

Работи като научен учител в Медицински университет – Пловдив от 1968 година От 1968 година до 1981 година е помощник, а по-късно и основен помощник в Медицински университет - Пловдив. От 1986 година оглавява Клиника по гръдно-коремна хирургия, която сполучливо управлява в продължение на 20 години. Декан на Медицинския факултет от 1995 до 1999 година

През 2000 година му е присъдено званието " Доктор на медицинските науки ", а от 2002 година е професор по хирургия.

За над половинвековния си стаж като хирург е направил повече от 25 000 интервенции на пациенти. Има специализации в Париж, Страсбург и Виена. Проф. Петър Учиков е създател на над 350 научни изявления и отчети. Автор и съавтор в редица монографии, учебници и управления по хирургия.

Под негово управление 9 докторанти пазят докторски дисертации по медицина и са измежду водещите експерти в региона на гръдно-коремната хирургия, а трима стават и професори по хирургия в Медицинския университет в Пловдив.

Участва в Специализирания теоретичен съвет към ВАК, след което и като член на десетки научни журита по отбрани и хабилитации. Дългогодишен член на публицистичната гилдия на научното списание Folia Medica. Член на национални и интернационалните научни асоциации. Носител на редица влиятелни награди.

Достойният му живот е образец за човечност и отдаденост на лекарската задача и клетва.

Академичното управление на МУ-Пловдив изрича съболезнования на фамилията и околните! Присъединяваме се към тях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР