Повечето хора в Европейския регион на СЗО консумират твърде много

...
Повечето хора в Европейския регион на СЗО консумират твърде много
Коментари Харесай

СЗО: Европейският регион е с най-голямо разпространение на високо кръвно в света

Повечето хора в Европейския район на СЗО употребяват прекалено много сол и повече от един на всеки трима възрастни на възраст 30-79 години има хипертония – медицинският термин за високо кръвно налягане. Това има значение, тъй като високият банкет на сол покачва кръвното налягане, което е водещ рисков фактор за сърдечносъдови болести като инфаркти и инсулти. Нов отчет на СЗО/Европа „ Действие против солта и хипертонията “ приканва за интегриран метод за понижаване на приема на сол и възстановяване на откриването и контрола на хипертонията, с цел да се отбрани здравето на хората.

Сърдечносъдовите болести (ССЗ) са преобладаващата причина за неработоспособност и преждевременна гибел в Европейския район, като предизвикват над 42,5% от всички смъртни случаи годишно. Това значи 10 000 смъртни случая всеки ден.

Според отчета на СЗО/Европа вероятността за гибел от ССЗ е съвсем 2,5 пъти по-висока при мъжете, в сравнение с при дамите. Съществува и географско разделяне – вероятността да умреш млад (30–69 години) от ССЗ е съвсем пет пъти по-висока в Източна Европа и Централна Азия в съпоставяне със Западна Европа.

Почти всички страни в Европейския район (52 от 53) имат междинен дневен банкет на сол над предложеното от СЗО оптимално равнище от 5 g (около една чаена лъжичка) дневно.

Прекомерната консумация на сол е главният мотор на хипертонията и след това на смъртните случаи от инфаркти, инсулти и други ССЗ. Уличната храна и модифицираните храни постоянно са основните виновници, отбелязва отчетът на СЗО.

Регулирането на количеството сол в модифицираните храни има капацитет да окаже позитивно влияние върху здравето на хората, се показва в него.

Високото кръвно налягане е водещият рисков фактор за гибел и увреждания в Европейския район, който предизвиква съвсем една четвърт от смъртните случаи и 13% от уврежданията. Обикновено няма признаци и в случай че остане неконтролирано, може да има евентуално опустошителни последствия като инфаркти и инсулти. Европейският район има най-високото разпространяване на високо кръвно налягане в света.

Новият отчет на СЗО/Европа предлага интегриран метод за понижаване на приема на сол и по-добър надзор на равнищата на хипертония. Тези ограничения могат да спасят хиляди животи всеки ден в целия европейски район. Налични са учредени на доказателства интервенции и принадлежности, които понижават приема на сол и управляват хипертонията, само че доста страни не са в положение да ги ползват, означават от СЗО. Според организацията локалните управляващи могат да подхващат по-решителни дейности, с цел да преодолеят тези бариери и да обезпечат по-добро здраве на хората, като вкарат наложителни политики за понижаване приема на сол и устояват на съпротивата на промишлеността.

Трябва също по този начин да се подсигурява дейно лекуване на хипертонията, като тя се диагностицира и ръководи със стандартизирани протоколи за лекуване и грижа, основана на екип в заведенията за първична здравна помощ. Подобреният достъп до съществени медикаменти и медицински произведения за хората, диагностицирани с хипертония, е от решаващо значение, акцентират от СЗО.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР