Двама автори на нехудожествени книги са завели колективно дело срещу

...
Двама автори на нехудожествени книги са завели колективно дело срещу
Коментари Харесай

Пореден иск срещу Microsoft и OpenAI за нарушаване на авторски права

Двама създатели на нехудожествени книги са завели групово дело против Microsoft и OpenAI, като настояват, че софтуерните компании „ просто са откраднали “ предпазените с авторски права творби, с цел да оказват помощ за построяването на система за изкуствен интелект на стойност милиарди долари, оповестява CNBC.

Делото, заведено в петък във федералния съд на Манхатън, идва седмица откакто The New York Times подаде тъжба против същите компании, в която се твърди, че те са употребявали наличието на вестника, нарушавайки авторските му права, с цел да обучат огромен език модели. Изданието упорства, че са му нанесени вреди за „ милиарди долари “.

Microsoft е вложител и снабдител на OpenAI.

В новият иск създателите Никълъс Басбейнс и Никълъс Гейдж споделят, че се стремят да съставляват класа писатели, „ чиито творби, предпазени с авторски права, са систематично крадени от “ Microsoft и OpenAI.

„ Те не са по-различни от всеки различен апаш “, се споделя в жалбата.

Групата, представлявана от Басбейнс и Гейдж, ще включва всички хора в Съединени американски щати, „ които са създатели или законни бенефициери “ на авторски права за творби, които имат или се употребяват от ответниците за „ образование на техните огромни езикови модели “.

Жалбата прави оценка размера на тази класа на десетки хиляди хора.

По нея се желае обезщетение до $150 000 за всяко произведение, чиито авторски права обвинените са нарушили.

През септември група видни американски създатели на фантастика, измежду които Джордж Р. Р. Мартин, Джонатан Франзен и Майкъл Конъли, съдиха OpenAI за нарушение на авторски права, като обявиха, че съставляват клас писатели на фантастика във федералния съд на Манхатън.

Майк Рихтер, юристът, представляващ Басбейнс и Гейдж, показва пред CNBC, че новият иск ще обхване по-широк клас ищци и заради тази и други аргументи би трябвало да бъде избран като водещ колективен иск по въпроса.

Рихтер споделя още, че това, което стартъпът OpenAI е направил посредством предпазена с авторски права работа без позволение, е „ много възмутително “ и го съпоставя със притежател на жилище, който твърди, че не би трябвало да заплаща за изолираност, тръбопровод и други материали, скрити зад стените на къща, тъй като са невидими.

„ По някаква причина фирмите наподобява обезценяват работата на писателите “, разяснява юристът.

В новата тъжба се споделя, че системата на OpenAI разчита на образование посредством усвояване на „ големи количества писмен материал “, който включва книги, написани от Басбейнс и Гейдж.

Първият е дълготраен публицист, чиито произведения като публицист включват няколко книги, измежду които A Gentle Madness: Bibliophiles, Bibliomanes, and the Eternal Passion for Books.

Гейдж е проверяващ кореспондент, който е работил за The New York Times и The Wall Street Journal. Неговият бестселър Eleni, който разказва прекарванията на фамилията му в Гърция по време на Втората международна война, е претворен във филм с присъединяване на Джон Малкович.

През 1987 година тогавашният президент Роналд Рейгън цитира записките на Гейдж в национално телевизионно послание след среща на върха с водача на Съветския съюз Михаил Горбачов. Гейдж има и няколко други книги и е приет за изпълнителен продуцент на кино лентата Кръстникът III.

Когато беше заведено делото от NYT, от OpenAI споделиха в изказване:

„ Ние почитаме правата на основателите и притежателите на наличие и се ангажираме да работим с тях, с цел да подсигуряваме, че ще се възползват от AI технологията и новите модели на доходи.

„ Продължаващите ни диалози с The New York Times бяха продуктивни и напредват градивно, тъй че сме сюрпризирани и разочаровани от това развиване. Надяваме се, че ще намерим взаимноизгоден метод да работим дружно, както вършим с доста други издатели. “
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР