Досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев ще

...
Досегашният шеф на Българския институт по метрология Паун Илчев ще
Коментари Харесай

Тихомълком МИ назначи шефове на Държавната петролна компания

Досегашният началник на Българския институт по метрология Паун Илчев ще е изпълнителен шеф на основаната преди година Държавна петролна компания. В Управителния съвет влизат още Ралица Георгиева, която ще е заместител на Илчев, и Радостина Белчева, която става ръководител на борда на шефовете. Мандатът на тримата е петгодишен.

Новината не пристигна от Министерски съвет, нито от Министерството на стопанската система, което е принципал на новото държавно сдружение. За новоназначеното управление излиза наяве от Търговския указател. 

Създаването на Държавна петролна компания бе изненадващо оповестено от държавното управление през май 2020 година, до момента в който към момента бе в действие изключителното състояние, наложено поради първата COVID-вълна на пандемията. Няколко месеца по-късно Народното събрание гласоподава и нужните законови промени. Компанията ще извършва всички функционалности на държавния запас за предпазване и възобновяване на запасите на петролни енергийни артикули. Освен това желанията на ръководещите са тя да сътвори верига от държавни бензиностанции, с което да " подобри конкуренцията на пазара на горива и да осигури максимално ниски цени за жителите и бизнеса ".

Държавната петролна компания трябваше да заработи през декември 2020 г. и даже за този месец бяха отпуснати 365 хиляди лева за активността, от които над 87 хиляди лева за личен състав. През декември обаче се появи само правилникът за структурата и активността на държавното дружество. Според него тричленното управлението се назначава от министъра на стопанската система след провеждането на конкурс. Министър Лъчезар Борисов така и не оповести резултатите от състезанието, за тях разбираме от Търговския указател. 

Не е ясно по кое време ДПК ще стартира действително да работи, нито по кое време ще стартира построяването на верига държавни бензиностанции. От правилника за активността на компанията излиза наяве, че се планува да има няколко териториални звена - петролни бази за предпазване на запаси и ресурси от петрол и нефтопродукти, само че не и бензиностанции. 

Според Търговския регистър предмета на активност на компанията е основаване, запазване, запазване, възобновяване и продажба на държавните запаси и военновременните ресурси от петрол и нефтопродукти. Друга нейна задача е ръководство, поддръжка, употреба и създаване на петролни бази за предпазване на запаси и ресурси от петрол и нефтопродукти.

За 2021 година държавното управление гласоподава за новото държавно сдружение 50 млн. лева бюджет, а в идващите два години – по 30 млн. лева Парите са главно за поддръжка и ремонт на държавните петролни бази, за заплащане за външно предпазване на запасите, за застраховките на нефта и за заплати на държавното дружество. Все още не е обявено какъв брой души ще работят в ДПК.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР