Досега не беше известно защо, ако премръзнем или стоим на

...
Досега не беше известно защо, ако премръзнем или стоим на
Коментари Харесай

Защо се разболяваме, когато ни е студено

Досега не беше известно за какво, в случай че премръзнем или стоим на течение, вероятността да " настинем " и на идващия ден да се събудим с болки в гърлото и течащ нос става по-голяма.

 Как ни разболява грипният вирус
Как ни разболява грипният вирус

Великият манипулатор

Тъй като този вид болести се предизвикват единствено от бактерии и вируси, общоприетото разбиране беше, че през зимата проветряваме по-малко и се стремим да стоим в затворени пространства. Също по този начин, тъй като избираме да използваме градския превоз във всеки вероятен миг, вместо да повървим пешком и всичко това води до бързо предаване на микробите, както и до епидемии.

 Естествени оръжия против настинката и грипа
Естествени оръжия против настинката и грипа

Натурални медикаменти

Въпреки че всички тези фактори безспорно са от огромно значение, в този момент екип от биолози и математици от Университетите Уоруик и Манчестър са открили, че с това не се изчерпва всичко. Те разкрили, че по-високата телесна температура води до ускорение работата на вътрешен, клетъчен " часовник ", който управлява отговора към инфекции .

 Защо ни е студено в самолета
Защо ни е студено в самолета

Каква в действителност е температурата

Какъв е механизмът на часовника

Когато в тялото ни се появят нашественици, възпалителните сигнали задействат белтъци, наречени NF-kB, които стартират да включват и изключват избрани гени. Някои от тях са чувствителни към измененията в температурата и управляват основни детайли от възпалителния отговор на клетката.

 Снимка 359176

Учените са открили, че с цел да се въздейства интензивността на NF-kB от температурата, е нужен още един белтък, наименуван А20. В негово неявяване, температурата губи своето значение.

Според един от водещите създатели на изследването, проф. Дейвид Ранд, при естествени условия биологичният ни часовник провокира известни съмнения в телесната ни температура в течение на денонощието. Той споделя, че това може да изясни за какво нарушаванията в съня, работата на смени и честите полети на дълги дистанции водят до нараснал риск от инфекциозни болести - заради нарушавания в ритъма на биологичния ни часовник, а оттова и на телесната ни температура.

 Снимка 359181

Друг академик от екипа, проф. Майк Уайт, споделя:

" Отдавна знаем, че грипните епидемии са най-тежки през зимата, когато температурите са по-ниски. Както и това, че мишки, които са отглеждани на топло по-рядко развиват инфекции или рак. Сега това може да бъде обяснено посредством изменените имунни отговори при другите температури. "

 Страдат ли мъжете повече, когато са заболели
Страдат ли мъжете повече, когато са заболели

И има ли мъжки грип?

Ето за какво наподобява в действителност има смисъл от парещ душ, чай, чорба и дебело одеяло, откакто сме прекарали време на студено.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР