Дори най-добрите и опитни професионални готвачи правят грешки при готвене.

...
Дори най-добрите и опитни професионални готвачи правят грешки при готвене.
Коментари Харесай

Често срещани грешки при готвенето

Дори най-хубавите и опитни професионални готвачи вършат неточности при готвене. Без значение дали сте прохождащ в кухнята или готвите от години, никой не е застрахован от дребен неуспех зад бялата престилка.

В Съединени американски щати на датата 25 септември се отбелязва Денят на готвенето, тъй че не е зле да поговорим за това кое е неверно и вярно в процеса на кулинарни подвизи. В идващите редове ще се запознаете с най-често срещаните неточности, които позволяваме в кухнята:

1. Не четем рецептата до дъно

Очаква ви значимо събитие или желаете да изненадате обичаните си хора с нова рецепта. Толкова сте разчувствани, че преглеждате на две, на три рецептата и стартирате същинското готвене.

Проблемът е, че някои предписания не са написани в верния ред и няма нищо по-лошо от това по средата на рецептата да осъзнаеш, че ти липсват няколко значими съставки.

Преди да извършите нещо, би трябвало постоянно да четете рецептата от край до край най-малко веднъж. Това ще ви даде по-добра визия за това какво тъкмо ще се прави и ще имате опция да се уверите, че имате всички съставки, които са ви нужни.

2. Използваме неправилна дъска за рязане

 Често срещани неточности при готвенето

На пазара е цялостно с дребни симпатични дъски за рязане в най-различни форми и цветове, само че те не всеки път са добър избор за дейно и безвредно рязане. Опитайте се да нарежете цяло пиле, няколко плода или пък да накълцате свежи подправки. Резултатът е разпиляна храна по цялата маса.

Дайте си задоволително място за работа и се уверете, че вашата дъска за рязане е задоволително огромна. Ще ви бъде доста по-удобно рязането и кълцането, плюс това е по-безопасно.

3. Използваме на неверен нож

Преди да вземете нож, помислете защо ще го употребявате. Възможно ли е рязането на нещо малко - като чесън? Или дали ще можете да режете нещо огромно с него като цяло пиле? Всеки си има комфортен размер, само че не всеки път е най-подходящият избор.

4. Разхвърляна работна повърхност

Не единствено ще сте по-малко ефикасни и проведени в разхвърляна кухня, само че и рискувате да замърсите храната.

5. Добавяме на съставки в леден тиган

 Често срещани неточности при готвенето

В множеството случаи е по-добре да загреете добре тигана и по-късно да добавите мазнината и храната, която ще готвите (има някои изключения, които се поставят постоянно в леден тиган - примерно бекон). Горещият тиган е ключът към предотвратяването на храната от залепване.

6. Готвим месо напряко от хладилника

Доста постоянно срещана неточност - изключително когато сме гладни и би трябвало доста бързо да сготвим нещо. Но по този метод рискувате да имате изпечено месо извън и сурово от вътрешната страна. Вместо това извадете месото и го оставете на стайна температура 15-20 минути. Това ще ви подсигурява отмерено сготвено ядене.

7. Препълнен тиган

Друга неточност по време на готвене, която води до неравномерно сготвяне, е слагането на прекомерно доста артикули в един съд. Това води до по-ниска температура, повече влага и се получава готвене на пара вместо пържене. Когато готвите месо изберете подобен съд, в който частите няма да се докосват; належащо е да има период сред тях.

8. Готвим без опитване

Да готвиш, без да опиташ, е като да издадеш книга, без да я редактираш. Рискувате да се получи небалансирано откъм усет ядене и липса на подправки. Не се опасявайте да опитате още веднъж и още веднъж, и още веднъж вашето ядене!

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР