„Дори и без ратификация на Истанбулската конвенция на този етап,

...
„Дори и без ратификация на Истанбулската конвенция на този етап,
Коментари Харесай

И без Истанбулската конвенция може да се приеме законодателство срещу насилието над жени

„ Дори и без ратификация на Истанбулската спогодба на този стадий, нищо не пречи на българския парламент и надлежно на държавното управление, да одобряват законодателство, което да вкара в българските закони всички условия на конвенцията, които засягат битката с насилието над дами и домашното принуждение ". Това разяснява в изявление за предаването „ 12+3 " ръководителят на комисията по европейските въпроси в Народното събрание и някогашен евродепутат и министър на външните работи Кристиан Вигенин.

„ Защо имаше този напън при започване на януари ние безусловно да ратифицираме тази спогодба? Това беше обяснено с огромното предпочитание на ГЕРБ да се борят с това принуждение, а в това време към този момент два месеца не виждаме придвижване по нашите законопроекти в тази посока, нито държавното управление да внася нужното законодателство ", сподели още зам.председателя на парламентарната група на Българска социалистическа партия.

Вигенин изясни, че с уточняваща декларация към Истанбулската спогодба не могат да бъдат решени противоречивите въпроси.

„ Самата спогодба категорично отбелязва кои са наредбите, по които може да има запаси. Такива запаси - правнообвързващи, не може да има по най-спорните въпроси. Тук не трябва да бъде подвеждано българското общество, че с една декларация към конвенцията и прератификацията ѝ ние можем да решим тези противоречиви въпроси ", добави Вигенин.

Според него не излиза наяве за какво, откакто публично фокусът на конвенцията е върху насилието над дами, домашното принуждение и битката с тези феномени, за какво се включват противоречиви детайли, които дават опция за нееднозначно пояснение.
Социалистът счита, че държавното управление би трябвало да има по-ясна позиция във връзка с конвенцията.

„ Заявленията на премиера не бяха облечени в съответни дейности. Няма евакуиране на самата ратификация. От тази позиция, ние бяхме длъжни да сигнализираме, че този развой официално може да е спрян, само че от юридическа позиция към момента е в Народното събрание и е въпрос на преценка в комисиите, в които тази спогодба е разпределена, е дали да я прегледат или не ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР