Доналд Туск обяви, че се завръща в полската политика и

...
Коментари Харесай

Доналд Туск се завръща с мисия в полската политика

Доналд Туск разгласи, че се завръща в полската политика и ще се опита да съживи опозицията. Той се отдръпна от поста министър-председател на Полша през 2014 година, с цел да стане президент на Европейския съвет. Тази събота Туск зави, че се завръща да управлява дясноцентристката партия " Гражданска платформа ", учредена от него преди две десетилетия. Полша би трябвало да организира парламентарни избори най-късно до 2023 година, на които Доналд Туск се закани да победи ръководещата сега консервативна коалиция, водена от " Право и правдивост " (ПиС) на Ярослав Качински.
Успешно минало
" Върнах се на 100 % ", сподели Туск на партийна среща в събота, на която разгласи, че ще се отдръпна от управителния пост на Европейската национална партия. " Моето разбиране е, че " Гражданска платформа " е нужна не като носталгия по тези времена, а като мощ, която да победи " Право и правдивост " в борбата за бъдещето.

Под управлението на Туск " Гражданска платформа " се трансформира в преобладаваща мощ в полската политика, спечелвайки изборите през 2007 и 2011 година Неговата партия е първата, която печели два поредни мандата в Полша след разпадането на комунизма в страната, напомня Financial Times.

Позициите на партията отслабнаха, откакто Доналд Туск размени Варшава с Брюксел през 2014 година Партията беше разтърсена и от скандал с секрети записи на някои от висшите и членове, както и от обвинявания, че е изгубила фокуса си от по-бедните жители на страната.

През годините " Право и правдивост " на Ярослав Качински, която беше съпротива на партията на Туск, завоюва поредност от локални, национални и европейски избори, посредством частично на великодушните им политики за обществено подкрепяне, в това число водещата стратегия за детски надбавки, по-висока минимална заплата и повече пари за пенсионери.
Сблъсъкът с Брюксел
Управляващите в Полша доведоха Варшава до конфликт с Брюксел, прокарвайки правосъдни промени, които Европейската комисия смята за съществена опасност за върховенството на закона, оказвайки напън върху независимостта на медии и прибягва до офанзиви против ЛГБТ придвижването, с цел да ентусиазира своите гласоподаватели.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР