Домакинствата вероятно ще почувстват в скоро време тежестта от високите

...
Домакинствата вероятно ще почувстват в скоро време тежестта от високите
Коментари Харесай

Напук на Европа! Как може да намалим високите сметки за ток?

Домакинствата евентуално ще почувстват в скоро време тежестта от високите цени на електрическата енергия, само че бизнесът и локалната власт към този момент страдат от покачването. В някои села и градове вкарват режим на уличното осветяване.

Според енергийния специалист Иван Хиновски има стъпки, които могат да се създадат против това, само че значително те са в спор с европейските правила.

„ Обсъждали сме сред специалисти разновидността да се разшири контролираният пазар - с лечебни заведения, общини, градски превоз. Трябва с аргументирана молба-обосновка до Европейската комисия да се каже, че те са пред банкрут ”, разяснява Хиновски.

Досега никоя друга европейска страна не е направила това. Въпреки че чака отрицателен отговор при такава молба, той въпреки всичко счита, че би трябвало да се опита. „ В сегашната рецесия доста страни са на ръба. Това е антипазарна политика, само че има изключителни условия ”, разяснява Хиновски. 

Той разкри, че сега България и Унгария са единствените страни с контролирани пазари. „ Знаете ли какъв късмет имаме с това, че забавихме промяната? Трябваше от 2022 година да имаме освободен пазар, т.е. и битът да заплаща такива сметки ”, сподели Хиновски. Той посъветва държавното управление да се опита да разшири контролирания пазар с обществени клиенти.

Според Хиновски няма заплаха Русия да ни спре доставките на газ поради напрежението към Украйна. „ Каква логичност има един продавач да спре да си продава стоката ”, разяснява Хиновски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР