Доколкото се знае, първата световна империя е създадена през 2350

...
Доколкото се знае, първата световна империя е създадена през 2350
Коментари Харесай

Историята на Акадската Империя

Доколкото се знае, първата международна империя е основана през 2350 година прочие н. е. от Саргон Велики в Месопотамия. Империята на Саргон I е наречена Акадска империя и процъфтява през историческата епоха, известна като бронзовата ера. Антропологът Карла Синополи твърди, че Акадската империя е измежду тези, които не престават два века. Тя я дефинира като териториално избухлив и инкорпориращ тип страна, включващ взаимоотношения, при които една страна упражнява надзор над други социално-политически единици и на империализма като развой на основаване и поддържане на империи.

Географски обсег на Акадска Империя

Империята на Саргон включвала шумерските градове по делтата реките Тигър и Ефрат в Месопотамия. Месопотамия се състояла от актуален Ирак, Кувейт, Североизточна Сирия и югоизточна Турция. След като поел контрола над тях, Саргон минал през днешна Сирия до планината Тавър, покрай Кипър. Акадската империя в последна сметка се простирала и в днешна Турция, Иран и Ливан. Смята се, че Саргон е стигнал и до Египет, Индия и Етиопия. Акадската империя обхващала почти 800 благи.

Столица на Акадска Империя

 Акадска Империя

Столицата на империята на Саргон е била в Акад (Аккад). Точното местонахождение на града не е известно, само че е дало името си на империята, Акадската.

Правилото на Саргон I

Преди Саргон да ръководи Акадската империя, Месопотамия е разграничена на север и на юг. Акадците, които говорели акадски, живеели на север. От друга страна, шумерите, които говорели шумерски, живеели на юг. И в двата района градовете-държави съществували и воювали един против различен.

Саргон в началото е бил държател на град-държава, наименуван Аккад. Но той имал желание да сплоти Месопотамия под управлението на един държател. Така и сторил. При завладяването на шумерските градове акадската империя довела до културен продан и доста хора най-после станали двуезични, след което акадският изместил шумерският език и се наложил като формален.

Под ръководството на Саргон Акадската империя е била огромна и задоволително постоянна, с цел да вкара публични услуги. Акадците са създали първата пощенска система, издигнати са първите пътища, усъвършенствани са напоителните системи, развили са се изкуствата и науките.

Наследниците на Акадска Империя

 История на Акадска Империя

След гибелта на Саргон империята наследил синът му Римуш. Той трябвало да се оправи с протестите и да успее да възвърне реда, само че не след дълго бил погубен от личните си придворни. След късото му ръководство Римуш е завещан от брат си Манищусу, който царувал 15 години. Манищусу е прочут с увеличението на търговията, построяването на огромни архитектурни планове и въвеждането на политики за поземлена промяна. Смята се, че и той е бил погубен в скрит план на двореца. Наследен е от сина си Нарам-Син. Смятан за популярен държател, Акадската империя доближава своя връх точно при неговото ръководство. Последният държател на Акадската империя е Шар-Кали-Шарри. Той е наследник на Нарам-Син и не е бил в положение да поддържа реда и да се оправя със скрити офанзиви. Така идва краят на Акадската Империя.

Отхвърляне и завършек на Акадска Империя

Нахлуването на гутаните, варварите от Загрос планина, по времето, когато Акадската империя е била слаба от интервал на безредица заради битката за власт над трона, довело до рухването на империята през 2150 година прочие н.е.

Когато Акадската империя се сринала, последвал интервал на районен крах, апетит и суша. Това траяло до момента в който Третата династия на Ура, взела властта към 2112 година пр.н.е.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР