Когато през февруари Оу Янгюн е отпътувал за китайския град

...
Когато през февруари Оу Янгюн е отпътувал за китайския град
Коментари Харесай

Китайци, изгубили пари в банкова измама, са задържани за месеци след протест

Когато през февруари Оу Янгюн е отпътувал за китайския град Джънджоу , с цел да изиска обезщетение , откакто банковата му сметка с десетки хиляди долари е била замразена , фамилията му е очаквало, че той ще се прибере вкъщи два дни по-късно, с цел да отпразнува дружно Лунната нова година с децата си – петгодишните  близнаци, съобщи „ Reuters “.

Собственикът на дребен бизнес от град Чанша по този начин и не се върнал вкъщи . 39-годишният Оу и над дузина други жертви на един от най-големите банкови кавги в Китай споделят, че преди време са се събрали в столицата на провинция Хънан , с цел да изразят недоволството си.

„ Банки от Хънан, върнете спестяванията ни! “, крещят те, което се вижда от фрагменти от митинга, получени от „ Reuters “.

Те описват още, че са се скитали по улиците към 30 минути, протестирайки , до момента в който един от група неидентифицирани мъже , които вървели след тях, дал заповед протестиращите да бъдат качени принудително в рейс и да бъдат откарани в непосредствен полицейски сектор . Повечето от арестуваните са били освободени след няколкодневно задържане, по време на което им е била сервирана мухлясала храна, а изискванията за сън са били мощно лимитирани. Към днешна дата обаче, Оу и двама други жители към момента са арестувани от полицията в Джънджоу.

Този роман, основан на обзор и разбор на „ Reuters “ на видеоматериали от митинги, непоказвани до момента известия за арести и изявленията с петима души, директно осведомени с въпроса, насочва вниманието към един от икономическите митинги , които се разрастват огромно в Китай от 2022 година насам – интервал, в който стотици хиляди китайци изгубиха домовете си в изискванията на рецесия на пазара на недвижими парцели и станаха жертва на капиталови измами. Част от гореспоменатите жертви се съгласиха да приказват при изискване за анонимност заради боязън от репресии .

Общинското бюро за социална сигурност на Джънджоу, Министерството на публичната сигурност на провинция Хънан и Министерството на публичната сигурност на Китай не пожелаха да разясняват обществено тематиката за арестуваните лица и отношението към тях. Бедата е сполетяла задържаните преди към две години, когато към 600 000 души са изгубили спестяванията си в машинация на стойност 4,2 милиарда $, в която са били забъркани четири авторитетни банки в Хънан. Тогава това е породило опасения измежду някои анализатори по отношение на стабилността на кредиторите. Скандалът и последвалите го митинги не са директно провокирани от забавянето на активността на китайската стопанска система, само че извънредно суровото отношение към Оу и другите двама арестувани отразява чувствителността на формалните управляващи във връзка с възходящото неодобрение измежду жителите, обвързвано с финансови усложнения , обясниха двама специалисти пред медията. Както е известно, в Китай постоянно се случва хора да бъдат арестувани по време на стопански митинги, само че те нормално биват освобождавани в границите на няколко дни, за разлика от участниците в политически митинги, които постоянно биват арестувани в продължение на месеци.

„ Четири месеца арест за нещо толкоз дребно като присъединяване в кротичък митинг приказва за неспособността на държавното управление да се оправи с тази постепенно разрастваща се рецесия, “, твърди Питър Далин от „ Safeguard Defenders “.

„ China Dissent Monitor “ , план на основаната във Вашингтон правозащитна организация „ Freedom House “ , неотдавна разгласи, че е регистриран 127% скок на икономическите митинги , като броят им е достигнал 805 през четвъртото тримесечие на 2023 година по отношение на година по-рано. Те включват демонстрации на служащи поради неизплатени заплати, гневни купувачи на парцели, чиито жилища към момента не са издигнати, както и вложители и пенсионери, които са били ограбени посредством лъжливи схеми.

В изискванията на толкоз мощно неодобрение централното държавно управление се стреми да спре митингите , с цел да предотврати задълбочаване на напрежението , защото активността на стопанската система се утежнява, “, твърди Андрю Колиър, който е отпред на основаната в Хонконг „ Orient Capital Research “, самостоятелна компания за мониторинг, фокусирана върху Китай.

Четирите банки в Хънан не пожелаха да дадат коментар, само че медията напомня, че незабавно откакто измамата стана известна, кредиторите разгласиха в интернет известия, в които инструктират „ клиентите, които не могат да правят естествена активност “, да записват данните си.

Китайският банков регулатор, Националната администрация за финансово контролиране, също не пожела да разяснява тематиката за абсурда и последвалите следствия.

Европейски минен бизнес конгрес: Инвестиции в минерално-суровинния бранш за зелено бъдеще

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР