Докато Северното полукълбо се тресе от рекордни летни горещини, много

...
Докато Северното полукълбо се тресе от рекордни летни горещини, много
Коментари Харесай

Лошо. Ужасяващ климатичен рекорд бе счупен

Докато Северното полукълбо се тресе от рекордни летни горещини, доста по на юг, е строшен различен отблъскващ климатичен връх. Антарктическият морски лед е понижен до невиждано ниски равнища за това време на годината, оповестява Си Ен Ен.

Всяка година морският лед на Антарктида се свива до най-ниските си равнища към края на февруари, по време на лятото на континента. След това морският лед още веднъж се натрупва през зимата. Но тази година учените следят нещо друго.
-->
Морският лед не се е върнал до предстоящите равнища. Всъщност той е на най-ниското си равнище за този интервал от годината, откогато се водят записите преди 45 години.

По данни на Националния център за данни за снега и леда (NSIDC) към CIRES ледът е с към 1,6 млн. кв. км под предходния зимен връх, подложен през 2022 година

В средата на юли морският лед на Антарктида е бил с 2,6 млн. кв. км под междинната стойност за интервала 1981-2010 година Това е повърхност, съвсем колкото Аржентина или общата повърхност на американските щати Тексас, Калифорния, Ню Мексико, Аризона, Невада, Юта и Колорадо.

" Играта се промени “

Феноменът е разказан от някои учени като извънредно събитие - нещо толкоз рядко, че има възможност да се случи единствено един път на милиони години.

Глациологът от Университета на Колорадо Тед Скамбос декларира: „ Играта се е трансформирала. Няма смисъл да приказваме за възможностите това да се случи по метода, по който е било преди, това ясно ни споделя, че системата се е трансформирала. "

Сега учените се пробват да схванат за какво.

Антарктика е далечен и комплициран континент. За разлика от Арктика, където морският лед непрекъснато понижава с ускоряването на климатичната рецесия, през последните няколко десетилетия морският лед в Антарктика се трансформира от рекордно високи до рекордно ниски равнища, което затруднява учените да схванат по какъв начин той реагира на световното стопляне, съобщи БТВ.

Но от 2016 година насам учените стартират да следят стръмна наклонност към понижаване. Въпреки че естествената колебливост на климата оказва въздействие върху морския лед, доста учени настояват, че изменението на климата може да е главен фактор за изгубването на леда.

" Антарктическата система постоянно е била мощно променлива. Сегашното равнище на разновидност обаче е толкоз рисково, че нещо коренно се е трансформирало през последните две години, спрямо 45 години обратно “, прибавя глациологът.

Според Скамбос Няколко фактора способстват за загубата на морски лед, в това число силата на западните ветрове към Антарктида, които са свързани с увеличението на замърсяването на планетата.

Каскадни резултати

Морският лед играе жизненоважна роля - макар че не въздейства директно върху повишението на морското ниво, защото към този момент плува в океана, той има косвени резултати. Изчезването му оставя крайбрежните ледени покривки и ледници изложени на вълните и топлите океански води, което ги прави по-уязвими към размразяване и отделяне.

Липсата на морски лед би могла да окаже доста влияние и върху дивата природа - да вземем за пример, върху пингвините и тюлените, които разчитат на морския лед за хранене и отмора.

В по-общ проект морският лед на Антарктида способства за регулирането на температурата на планетата, което значи, че изгубването му може да има каскадни последствия за цялото земно кълбо.

Морският лед отразява постъпващата слънчева сила назад в Космоса, а когато се разтопи, разкрива по-тъмните океански води под него, които гълтам слънчевата сила.

От известно време в някои елементи на Антарктида се следят тревожни промени. Антарктическият полуостров, представляващ стръмна верига от ледени планини, която се отделя от западната страна на континента, е едно от най-бързо затоплящите се места в южното полукълбо.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР