Докато се изкачвате по тясното стълбище на готическата църковна кула

...
Докато се изкачвате по тясното стълбище на готическата църковна кула
Коментари Харесай

В този германски град къщите са направени от диаманти

Докато се изкачвате по тясното стълбище на готическата църковна кула в Ньордлинген, Германия, износените каменни стъпала като че ли блестят на слънцето, внасяйки непредвидени снопове светлина в мрачното, сиво нанагорнище до върха.

„ Причината е, че целият град е изработен от камъка зювит, който е посипан с дребни диаманти “, споделя пред Военновъздушни сили пазачът на кулата Хорст Ленер. „ За благополучие, те са доста, доста дребни, в противоположен случай кулата от дълго време щеше да бъде срината “, майтапи се Ленер и необятна усмивка се разлива на лицето му.

Макар и закачливи, думите на Ленер са истина. По време на градежа на града, който се загатва за първи път в документи от IX век сл. Хр., локалните поданици не осъзнавали, че в камъка, който употребявали, имало милиони дребни диаманти с невиждана централизация на друго място в света.

Когато погледнете заспалия баварски град от върха на кулата, той наподобява извънредно спокоен. Но пагубно и извънземно събитие, удар от метеорит преди 15 милиона години, води до странната действителност Ньордлинген да се трансформира в диамантения град в Германия.



Пътувайки със скорост от 25 км в секунда, необятният един километър метеорит се разрушил на земята с такава мощ, че основал кратер с ширина 26 км, в който се намира градът.

Той подложил най-долния слой на земята на толкоз интензивна топлота и напън, че въглеродът там се трансформирал съвсем незабавно в дребни диаманти с диаметър от едвам 0.2 мм. Те едвам се виждат с просто око.

Без да знаят, че камъкът зювит е отрупан с диаманти, локалните поданици издигнали здания, като употребявали съвсем напълно него. Така Ньордлинген се трансформирал в град, който няма еднакъв на Земята.

„ Всичко в рамките на града е направено от скалата, получена в резултат на удара на метеорита “, споделя жителката на града Росвита Фейл.

Още по-странното е, че жителите на Ньордлинген научили едвам неотдавна произхода на кратера си. Без да обръщат изключително внимание на обстоятелството, че качеството на домовете им се утежнява, локалните поданици считали, че градът им е издигнат в кратера на изгаснал вулкан.

Но американските геолози Юджийн Шумейкър и Едуар Чао посетили Ньордлинген през 60-те години на предишния век и забелязали, че кратерът не дава отговор на точните критерии за вулкан.

Те пристигнали в града, с цел да тестват личната си догадка, че земята е придобила формата си в резултат на влияние от горната страна, а не изпод.



Учените не се нуждаели от доста време, с цел да потвърдят, че теорията им е вярна. Трябвало единствено да инспектират стената на църквата в Ньордлинген, с цел да открият дребните скъпоценни камъни.

„ В учебниците пишеше, че земята е такава, каквато е поради вулкан. Впоследствие беше открито, че е получена поради удара от метеорит и трябваше да трансформират всички учебници “, спомня си Фейл.

Малко след първото посещаване на Шумейкър и Чао в Ньордлинген локални геолози открили, че стените и постройките на града съдържат към 72 000 тона с диаманти. Макар че зювит има и в други елементи на света в резултат на подобен удар, на никое място концентрацията на скъпоценни камъни не е толкоз огромна.

„ Това е неповторимо “, споделя доктор Щефан Гьолц, геолог и шеф на музея RiesKrater. Той се обитава в хамбар от XVI век и чиновниците му описват на посетителите по какъв начин разрушилият се метеорит е оформил бъдещето на града.

В шестте изложбени зали стъклените витрини са цялостни с късчета астероид и, несъмнено, зювит.

„ В някои елементи на света този тип материали, получени в резултат на удар от метеорит, се употребяват за градежа на здания, само че не в такова количество. Тук те са били употребявани за градежа на целия град “, споделя Хьолц.

Не единствено постройките отразяват събитието отпреди милиони години. От външната страна на стената иглолистни дървета и борове, като от „ Джурасик парк “, порастват по краищата на кратера, подхранвани от извънредно плодородната почва, която в миналото е била дъното на солено езеро, формирано след разбиването на метеорита.

Хьолц споделя, че кратерът на Ньордлинген е толкоз характерен, че астронавти от Apollo 14 и Apollo 16 посетили в града при подготовката си за задачите до Луната, с цел да схванат какви скали могат да открият в Космоса и кои би трябвало да върнат на Земята.

„ Все още идват гости от НАСА и астронавти от Европейската галактическа организация бяха тук единствено преди две седмици “, споделя гордо Хьолц. В зала на приземния етаж на музея е изложена лунна канара, сувенир от една от галактическите задачи Apollo.

Въпреки всичко, мнозина от жителите на града са безразлични към милионите дребни диаманти, които ги заобикалят. „ Виждаме ги всеки ден, за нас това не е нищо особено “, споделя жителка на града.

Идеята, че хората няма да бъдат пленени от неповторимата геология и история е непозната на Хьолц, който се преселил в Ньордлинген от Мюнхен. „ Те не считат, че това е забавно. Чудят се за какво хората идват тук на посещаване “, споделя горчиво Хьолц.

Подобно на лунния камък, той счита Ньордлинген за извънреден. „ Фактът е, че всичко в града е обвързвано с това събитие преди милиони години. То може да е останало в предишното, само че го виждаме и до през днешния ден. Настоящето е артикул на предишното “, споделя Хьолц.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР