Докато марсоходът на НАСА изследва повърхността на , учените, търсещи

...
Докато марсоходът на НАСА изследва повърхността на , учените, търсещи
Коментари Харесай

Марс на Земята: Езеро в Турция помага за изучаването на Червената планета

Докато марсоходът на НАСА изследва повърхността на, учените, търсещи признаци на античен живот на далечната планета, употребяват данни, събрани при задача на доста по-близко разстояние – по брега на езеро в Югозападна.

Експерти на настояват, че минералните и скалните залежи край езерото Салда са най-близкият аналог на Земята до тези към кратера Джезеро, където кацна Perseverance. Смята се, че Джезеро в миналото е бил езеро.

Информацията, събрана от езерото Салда, може да помогне на учените, до момента в който търсят вкаменени следи от микробен живот, непокътнати в утайките, за които се счита, че са били отсрочени към делтата и от дълго време изчезналото езеро на Марс.

" Салда... ще служи като мощен аналог, от който можем да научим доста и да създадем съпоставяне и заключения ", сподели Томас Зурбухен началник на задачата на НАСА в Турция пред Ройтерс, съобщи БГНЕС.

Екип от американски и турски учени извърши проучване през 2019 година на крайбрежията на езерото, известно като турските Малдиви поради лазурната си вода и белите крайбрежия.

Учените имат вяра, че утайките към езерото са ерозирали от огромни могили, които са формирани благодарение на микроби и са известни като микробиалити.

Екипът зад марсохода Perseverance, най-модерната астробиологична лаборатория, прелетяла в миналото в различен свят, желае да разбере дали в кратера Джезеро има следи от сходни микробиалити.

Те също по този начин ще сравнят плажните утайки от Салда с карбонатни минерали - формирани от въглероден диоксид и вода, основна съставна част за живота - открити в рамките на марсианския кратер.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР