Докато Китай и САЩ се борят за надмощие в Индо-тихоокеанския

...
Докато Китай и САЩ се борят за надмощие в Индо-тихоокеанския
Коментари Харесай

Посланикът на Тайван в Гърция признава, че Тайван се чувства застрашен от Китай

Докато Китай и Съединени американски щати се борят за превъзходство в Индо-тихоокеанския район, Тайван става жертва на редица разногласия за власт и превъзходство и постоянно се появява в интернационалните медии. В тази връзка посланикът на Тайван в Гърция – Шърман Куо – даде особено изявление.

Както знаем, Тайван се намира на стратегическо място в Тихоокеанската островна верига. Моля, дайте малко изложение на актуалната обстановка в страната.

Тайван е демократична страна, ситуиран е на основно стратегическо геополитическо място. Територията на Тайван е 36 197 квадратни километра, а популацията почти наброява 23,45 милиона. Въпреки че пандемията продължава, икономическите резултати на Тайван са изключителни и страната е незаместим член на международната верига за доставки.

През първото полугодие на тази година темпът на стопански напредък е 8,34 %. Тайван има следните стопански достижения:
Според Световния годишник на конкурентоспособността за 2021 година Тайван е на 8-мо място в света. Данните на Международния валутен фонд за 2020 година демонстрират, че Тайван е 21-вата по величина стопанска система в света. Статистиката на Световната комерсиална организация за 2020 година демонстрира, че Тайван е 16-ти в света. През 2020 година Тайван е 14-ият търговски сътрудник на Европейски Съюз. Обемът на търговията е 58,3 милиарда щатски $. Business Environment Risk Intelligence класира Тайван на 4-то място в листата с най-хубавите дестинации за вложения.
Наскоро Азиатската банка за развиване преразгледа прогнозата си за икономическия напредък на Тайван тази година, отбелязвайки 6,2%. Може да се види, че на фона на международната зараза, данните за икономическите резултати на моята страна са впечатляващи.

Как ще реагира Тайван, изправен пред опасността от непрекъснатото разширение на Китай?

Тайван е страна, която обича демокрацията и свободата и пази правата на индивида и върховенството на закона. Тайванското държавно управление постоянно се е придържало към метод, концентриран върху „ мир, реципрочност, народна власт и разговор “, когато става дума за връзките от двете страни на пролива. Тайван е на първа линия на властническия експанзионисъм на Китай. Последният включва продължаващи хакерски атаки, дезинформация, война в сивата зона и военни закани против страната.

Китай също води тиха дипломатическа война, с цел да отнеме дипломатическите съдружници на Тайван, да саботира връзките със съидейници и да попречи на страната да взе участие в интернационалните организации като Организация на обединените нации, СЗО, Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменение на климата, Международна организация за гражданска авиация и Интерпол.

Китайският експанзионизъм ескалира в световна стратегическа конкуренция – от Хонконг и Синдзян до Източното и Южнокитайско море, както и в Индо-тихоокеанския район и Европа.

Искам да повторя, че Тайван е подготвен да даде своя принос за мирното развиване на района. Нашата позиция по отношение на връзките сред проливите остава същата: нито положителната ни воля, нито уговорките ни ще се трансформират.

Призоваваме за опазване на статуквото и ще създадем всичко допустимо, с цел да предотвратим едностранното изменение на статуквото.

През последните години Народна освободителна войска на Китай непрестанно записва нахлувания в зоната за идентификация на Противовъздушна отбрана на Тайван. Чувствате ли се застрашени от Китай сега?

Да, несъмнено. На 4 октомври рекордните 56 китайски военни самолета нахлуха в Тайванската идентификационна зона за Противовъздушна отбрана, надминавайки предходния връх, регистриран през последната година.

От началото на тази година повече от 600 самолета на китайските Военновъздушни сили са влезнали в тайванската идентификационна зона за Противовъздушна отбрана, спрямо 380 през 2020 година

В отговор Тайван изпраща самолети, излъчва радиопредупреждения и задейства ракетни системи за противовъздушна защита за следене на самолетите на Народната освободителна войска.

Тайван е под голям напън от Китай и неговите военни действия. Опитът не Пекин да наруши статуквото сред проливите провокира безпокойствие измежду демокрациите по света.

За да преценим какъв брой сериозна и непосредствена е опасността, би трябвало да сложим актуалната ескалация и провокация от страна на Китай в подтекст. Това няма да е първия път, когато Китай избира да покаже мощ и да ускори военните дейности.

Как са връзките на Тайван с Европейския съюз през последните години? Международната общественост отговори ли на апела на Тайван?

Наскоро оповестения отчет на Европейската комисия за нейната тактика в Индо-тихоокеанския район се споделя, че Тайван е значим сътрудник за определяне на вериги за доставка на полупроводници и за осъществяване на разговор за отбрана на данните.

Блокът също по този начин даде обещание да задълбочи комерсиалните и капиталовите си връзки с Тайван.

Европейският съюз също вижда Тайван като скъп сътрудник, базирайки се на споделен ангажимент към демокрацията, свободата и правата на индивида.

Европейският парламент одобри резолюция за интензивно подсилване на връзките с Тайван според Стратегията за съгласуваност сред Европейски Съюз и Азия. Той одобри и отчет за политическите връзки и съдействие сред Европейски Съюз и Тайван и обвързваните с това оферти през септември с голямо болшинство. Тези всеобхватни оферти за подсилване на връзките сред Тайван и Европейски Съюз демонстрират, че връзките сред тях се движат към нов стадий.

Тази година Г-7, Европейският съюз и доста съидейници на страната публично поддържаха значимото присъединяване на Тайван в интернационалните организации, в това число СЗО.

AUKUS, който беше разгласен в средата на септември, и Quad Summit, формиран от Съединени американски щати, Австралия, Индия и Япония, разискаха смисъла на мира и сигурността в Тайванския пролив. Ние сме доста признателни за поддръжката на интернационалната общественост. Тайван ще се стреми да работи за всеобхватно съдействие и другарство със съидейници, както и за запазване на мира и просперитета в целия пролив и в по-широкия Индо-тихоокеански район.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР