Добре дошли в Берлин, госпожо президент! - така Светлана Тихановска

...
Добре дошли в Берлин, госпожо президент! - така Светлана Тихановска
Коментари Харесай

Меркел не посмя да каже, че Тихановска е законният президент на Беларус

" Добре пристигнали в Берлин, госпожо президент! " - по този начин Светлана Тихановска е посрещната в Берлин от неотдавна основаната обществена и културна асоциация RAZAM, която съставлява част от белоруската диаспора в Германия. На този ден RAZAM провежда акция на взаимност с Тихановская на площада пред Бранденбургската врата. В апел за присъединяване в това събитие неговите уредници нарекоха Тихановска " фактически определения президент на Република Беларус ", оповестява " Дойче Веле ", представена от БГНЕС.
Протестиращите бяха необикновено щастливи, когато вечерта Тихановска пристигна до Бранденбургската врата и се обърна към публиката с къса тирада.
 Предстои среща Меркел-Тихановска Предстои среща Меркел-Тихановска
Канцлерът на Федерална Република Германия Ангела Меркел удостовери за планувана среща с беларуския опозиционен водач Светлана Тихановска, предава AFP.  Бивш...
Досега немското държавно управление се въздържа да назова госта " де факто определеният президент на Република Беларус ". Канцлерът Ангела Меркел, след известно съмнение, съобщи пред изданието посредством представителя си Стефен Зайберт, че счита Тихановска " за водеща фигура на белоруската съпротива и всички, които излизат по улиците на белоруските градове, с цел да стачкуват против измамите с изборите и побоя на мирни стачкуващи ".
Възползвайки се от опцията, Зайберт от името на цялото немско държавно управление изрично осъди лишаването на задгранични публицисти от акредитация за работа в Беларус. " Очевидно Лукашенко се пробва да предотврати публичността на истината за насилието, употребявано против стачкуващите, за пренебрегването на правата на индивида ", сподели Зайберт.
Срещата с канцлера е планувана за вторник в 16:00 часа българско време. В понеделник Тихановска за първи път беседва със сънародниците си в Берлин, видя новата галерия " Беларус. Изкуство. Революция ", която беше готова от художника Виктория Ромашкевич и фотографа Максим Егоров.
В изявление за " Дойче веле " в коридорите на изложбата Светлана Тихановска съобщи, че на всички политически срещи ще приказва за обстановката в Беларус и " разчита на поддръжката на белоруския народ, който в този момент е заставен да се бори в Беларус за своите права и за нови почтени избори ".
Тихановска е уверена, че митингите ще продължат. " Тези, които имат вяра, че демонстрациите се разхлабват, това е агитация ", сподели тя и добави, че се надява, че ролята на Германия в превъзмогването на политическата рецесия в Беларус " като медиатор ще бъде една от най-важните ".
 Външните министри на Европейски Съюз, в това число Захариева, на среща с водача на опозицията в Беларус Външните министри на Европейски Съюз, в това число Захариева, на среща с водача на опозицията в Беларус
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева дойде от Одеса в Брюксел, където ще взе участие в съвещанието на Съвета...
Тя продължи тематиката, говорейки в понеделник вечерта пред аудитория на Германското общество за източноевропейски проучвания (DGO - Deutsche Gesellschaft für Osteuropakunde e.V.). Целта на митингите в Беларус, съгласно нея, е " да се проведат нови, почтени и открити избори, тъй че беларусите да могат да изберат нов президент ". Правителството обаче отхвърля да води разговор с жителите на републиката.
" Затова в този момент сме принудени да помолим страните към нас, прилежащите страни, които не са безразлични към ориста на Беларус, да вземат участие като медиатори в инициирането на този разговор ", сподели Тихановска, предлагайки Организацията за сигурност и съдействие в Европа като платформа за подобен разговор. Тя разпорежда изключително огромни очаквания на водачите на Германия, които счита за " едни от най-мощните в света ".
Светлана Тихановска за следващ път подсети, че революцията в Беларус не е геополитическа, не е антируска, не е проевропейска или антиевропейска, а просто демократична. " Искаме да живеем по същия метод, в същата спокойна страна, в която живеете вие. Знаете, че правата ви са предпазени, че държавното управление ви почита като хора, че ви чуват. И ние желаеме същото ", съобщи тя в умозаключение пред немската аудитория, затваряйки досието с бележки за речта.
Във вторник, 6 октомври, след посещаване при канцлера, Светлана Тихановска ще се срещне в Бундестага с членове на фракцията " Союз 90 / Зелените ", в това число съпредседателите на двете партии Аналена Баербок и Робърт Хабек.
Програмата ще продължи в сряда, 7 октомври. Сутринта Светлана Тихановска ще се срещне с външния министър Хайко Маас, а следобяд ще опише на членовете на комитета по въпросите на Европейския съюз в Бундестага за обстановката в Беларус.
 Европейският парламент обмисля резолюция, с която да изиска строги наказания към Беларус Европейският парламент обмисля резолюция, с която да изиска строги наказания към Беларус
Председателят на Европейския парламент Дейвид Сасоли предложения Светлана Тихановска в Европейския парламент, оповестява ТАСС, базирайки се...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР