До обществения посредник Тодор Стамболиев са постъпили сигнали от хора

...
До обществения посредник Тодор Стамболиев са постъпили сигнали от хора
Коментари Харесай

Омбудсманът на Бургас търси решение на проблема с паркоместата за хора с увреждания

До публичния медиатор Тодор Стамболиев са постъпили сигнали от хора с увреждания, които са свързани с обстоятелството, че местата, обозначени за париране за инвалиди, постоянно са заети . Става въпрос за платеното париране в Синята и Зелената зони на Бургас.
Законът им разрешава да употребяват такива места за колите, които са наоколо до домовете им. За страдание, това не може да се случи, тъй като на тях в множеството случаи са паркирани други коли .
По този мотив Тодор Стамболиев съобщи: “Най-уязвимата група наши съграждани, лицата с трайни увреждания, които заради типа на болестта си се нуждаят от личен превоз и имат подобен, само че нямат опция да паркират по сегашния си адрес, биват принуждавани да спрат на друго необозначено за инвалиди място. Така биват наказвани два пъти . Веднъж изпитват неудобството от това да не могат да паркират наоколо до дома си, а по едно и също време с това търпят и наказания, в случай че не си пуснат SMS за платено паркиране “.
Омбудсманът намира отговор на казуса в Наредба на Столична община, от която взаимства метода по който да се стигне до заслужено решение: “Разбира се това право не може и не е редно да бъде давано на всяко лице, притежаващо Решение от ТЕЛК за избрана група нетрудоспособност.
Възможно е такова непокътнато място да се обезпечи единствено за лице с увреждания, което има карта за паркиране по член 99а от ЗдвП “, безапелационен е Тодор Стамболиев.
Той показва, че решение може да се откри с въвеждането на ново изискване. А то е от тази опция за паркиране да се възползват единствено хората, притежаващи МПС на името на лицето и с отразен в талона сегашен адрес за молителя.
Actualno.com потърси мнението на пострадалите от тази обстановка. Снежана Иванова е деен човек, макар че от 1982 година е в инвалиден стол в резултат на злополука. „ Проблемът е, че доста хора употребяват тези картончета за паркиране, само че те са издадени за техни родственици . Има и други, които не са мъчно преносими, а имат различен здравословен проблем. И те имат достъп до тази опция за паркиране. И става по този начин, че за колите на хората, които действително имат проблем с предвижването, доста постоянно няма места.
Според мен, единствено мъчно преносимите би трябвало да получават достъп до тези картончета. Извинявам се на останалите, само че да вземем за пример, човек с проблеми в слуха също има право на картонче, а действително няма проблем с предвижването, чисто физически. По роднинска линия бабата или дядото имат право на профилирано паркомясто, не те не постоянно са в колата, а техните родственици се възползват. Затова се получава този проблем. “
За да бъде отстранена тази неправда публичния бранител Тодор Стамболиев е направил предложение до Председателя на общинския съвет и кмета на община Бургас с молба, да бъде направен и признат нормативен документ, който да контролира по допустимо най-справедливия метод правата на хората с увреждания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР