До края на тази седмица вероятно ще бъде обвинен магистрат

...
До края на тази седмица вероятно ще бъде обвинен магистрат
Коментари Харесай

Пламен Георгиев: Ще обвинят магистрат за корупция

До края на тази седмица евентуално ще бъде упрекнат магистрат за корупция. Това заяви в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. Обвинението ще бъде повдигнато, в случай че прокуратурата реши, че има задоволително доказателства.

С прокуратурата работим дружно по акция против магистрат. И може би още през тази седмица - в случай че прокуратурата реши, че са събрани задоволително доказателства, ще бъде повдигнато първото обвиняване против магистрат, плод на взаимната работа на КПКОНПИ и Прокуратурата, сподели Георгиев в отговор на въпрос чака ли нови резултати от инспекциите на антикорупционната комисия против кметове, олигарси, политици, магистрати.

Според източници на " 24 часа " размерът на корупцията, за която се подозира магистратът, е в пъти по-малък от случая на кметицата на " Младост " Десислава Иванчева. Тя бе задържана дружно със заместничката си Биляна Петрова през април т.г. за взет рушвет от 56 хиляди евро от предприемач. Според обвиняването поисканият подкуп бил 500 хиляди евро.

Пламен Георгиев съобщи пред Българска телеграфна агенция, че няма недосегаеми хора. От позиция на нашата комисия няма недосегаеми хора. Ние извършихме инспекция и по сигнал за спор на ползи против премиера. Но сами разбирате, че това, което КПКОНПИ прави, след това предстои на оценка от други органи - ние събираме данни за незаконна активност, след това се произнася прокуратурата; събираме данни за нелегално добито имущество или за спор на ползи, след това се произнася съдът.

Житейски нещата наподобяват по един метод, а когато се запознаеш с данните, документите и доказателствата - по различен. Например, спорът на ползи е много друг от житейското виждане на нещата. Много хора си мислят, че когато родственици работят в една държавна институция - значи има спор на ползи. Според закона, роднинската връзка, сама по себе си, не е спор на ползи. За да има спор на ползи, би трябвало да има длъжностно лице, което прави дейности по работа и то в частен интерес. След като няма един от тези три детайла, няма и спор на ползи. Законът е сложил ясни критерии, той би трябвало да се съблюдава за всички. Това че някой е избран по медиите като лице в спор на ползи или нарушител, не значи, че безусловно е отговорен. Ние работим единствено с доказателства, събрани по реда на закона, съобщи Пламен Георгиев.

Според него, когато се подава сигнал, би трябвало да има годни и съответни доказателства, контракти, обстоятелства. Много от постъпилите при нас сигнали визират хора, които не са длъжностни лица. " Има сигнали от рода на: " Моят комшия спи до обед, а кара доста скъпа кола ". По закон КПКОНПИ проверява единствено длъжностни лица и то по високите етажи на властта - министри, зам.-министри, магистрати. Олигарси проверяваме само по линия на събиране на информация за лишаване на нелегално добито имущество и то, когато прокуратурата им повдигне обвиняване. Тогава ревизираме за несъответствия в приходите и разноските от над 150 хиляди лева за интервал от 10 години обратно ", сподели Пламен Георгиев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР