До 10 години ще има на разположение Главното мюфтийство, за

...
До 10 години ще има на разположение Главното мюфтийство, за
Коментари Харесай

Мюфтийството има 10 г. да си плати борчовете, НАП ще следи

До 10 години ще има разполагаем Главното мюфтийство, с цел да заплати отговорностите, които е натрупало към края на 2018 година Заради задълженията от 8 милиона и 100 хиляди лв. имамите от месеци не получават заплати.
За да могат те да си получат възнагражденията, както и да им бъдат платени осигуровките, от ГЕРБ внасят следващи ремонти в Закона за вероизповеданията.
Проектът към този момент е подготвен, специалистите са изчистили текстовете, изясни шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.
Според него погасяването на отговорностите може да стане в границите на година или две, само че в закона ще е записано период от 10 години.
Първоначално беше решено, че ще има прошка на насъбраните борчове до 31 декември 2018 година на вероизповеданията. Преди окончателното приемане на закона обаче от ГЕРБ трансформираха решението си и преди ден Цветанов изясни, че ще има разсрочване, а не опрощаване на задълженията.
Държавната дотация обаче ще бъде целева и ще е единствено за заплати и и осигуровки, сподели шефката на бюджетната комисия в Народно събрание Менда Стоянова. Така ще се подсигурява, че имамите няма да остават без хонорари.
В закона няма да бъде записано от кое място ще дойдат парите за покриването на задълженията. Национална агенция за приходите ще отговоря за процедурата по погасяването им, а до момента в който се изплащат, ще им бъдат начислявани и лихви.
Стоянова добави, че това е действителен прийом в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и не е някаква иновация.
Цветан Цветанов разяснява и проблемите с кворума тази заран, откакто депутатите съумяха да стартират работа от втори опит.
Той изясни, че водачът на "Воля " Веселин Марешки през вчерашния ден е изискал от него сериозен диалог по управническите цели и законодателството, който следва да бъде извършен.
Освен това тази заран председателският съвет при шефката на Народно събрание Цвета Караянчева бил по-дълъг от нормалното и поради това някои депутати не били съумели да се записват от първия път.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР