Дни преди първото заседание на 48-ото Народно събрание въпросът за

...
Дни преди първото заседание на 48-ото Народно събрание въпросът за
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Партиите трябва да проявят разум и да работят за стабилно управление

Дни преди първото съвещание на 48-ото Народно заседание въпросът за устойчиво ръководство и решение на значимите въпроси на страната остава без отговор. Пет дни преди първото съвещание на новия парламент, формулата за устойчиво ръководство е неразбираема.

В понеделник в Народното събрание би трябвало да има среща, инициирана от Българска социалистическа партия за разискване на непосредствените рецесии.

Според вицепрезидента Илияна Йотова, партиите би трябвало да проявят разсъдък и да работят за устойчиво ръководство. Въпреки това акцентира, че в последните дни разногласията сред партиите са оставили чувството, че работят не за разговор, а за отиване на нови избори.

Труден може би ще бъде и изборът на нов ръководител на Народното събрание. От ГЕРБ са подготвени с кандидатура, а от Политическа партия са уверени, че няма да я поддържат. От първата политическа мощ обаче се надяват президентът Радев да даде време на париите за разговор.

Още преди 48-мия парламент да е проработил, партиите оставили усещане, че съставянето на устойчиво ръководство, не е приоритет, счита вицепрезидентът Илияна Йотова.

„ Някак останах с усещането, че политическите партии които получиха парламентарно посланичество мислят не толкоз за идващото ръководство с постоянен кабинет, а за идващите парламентарни избори ", счита тя.

И акцентира, че растящата инфлация, води до незабавна потребност от постоянен кабинет.

„ Нека не бързаме да зачертаваме опцията за сформиране на ново постоянно държавно управление, към момента се надявам на разсъдъка на политическите сили. Нека да бъдем оптимисти, ще имаме конструиран парламент идната седмица, уповавам се и устойчиво болшинство ", прикани Йотова.

Въпреки оптимизма на вицепрезидента, незнайните остават доста. От ГЕРБ-СДС бяха безапелационни, че ще продължат опитите си за сформиране на държавно управление. И се надяват, президентът да даде повече време преди да бъде връчен мандата.

„ Ние ще имаме своя претендент и се надяваме да бъде определен. Все се надявам, че президентът ще остави малко време сред конституирането на Народното събрание и връчването на първия мандат. Конституцията дава такава опция. За да може контактната група да влезе в диалог ", уточни Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

„ Продължаваме промяната " също разясниха опциите за кабинет с първия мандат.

„ От ГЕРБ би трябвало да намерят своето болшинство в Народното събрание, както го направиха в предходното Народно заседание. Припомням, че ГЕРБ беше в коалиция с Движение за права и свободи, „ Възраждане " и с помощта на тази коалиция смъкнаха държавното управление и хвърлиха страната в спиралата от изборите ", изясни Венко Сабрутев от Политическа партия.

Той уточни, че от „ Продължаваме промяната " ще предложат зам.-председател на Народното събрание, тъй като било редно ръководителят да бъде от най-голямата партия в Народното събрание.

Все още няма отговор от партиите дали ще одобряват поканата на Българска социалистическа партия за разговор, оповестиха от левицата. Идеята им е политическите сили да намерят допирни точки за проблеми като цените на тока и парното, както и да решат по какъв начин да наподобява бюджетът за идната година.

„ Очаквам да откликнат, в случай че са национално виновни партии и в случай че ги е грижа за хората. От обществени изказване слушам, че за някои това не са главните въпроси, за други че това може да се случи в Народното събрание, само че нямаме публични отговори от останали партии ", сподели Ирена Анастасова.

От ГЕРБ към този момент са подготвени и кандидатура за ръководител на Народното събрание, само че името остава в загадка.

А от Политическа партия дадоха отговор - няма да поддържат кандидатура на ГЕРБ. От левицата към момента нямат решение. Останалите политически сили отхвърлиха коментар.

Източник: Нова телевизия
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР