Днес в списъка с престъпления влизат още един тип престъпления

...
Днес в списъка с престъпления влизат още един тип престъпления
Коментари Харесай

Най-известни хакери в света

Днес в листата с закононарушения влизат още един вид закононарушения – хакерски офанзиви и кибер тероризъм. Някои хакери остават анонимни, други копнеят за популярност, трети биват хванати и по този начин влизат в категорията „ най-известни хакери в света ”.

Животът на някои от известните хакери е като от екшън филм. Някои вършат кибер закононарушения за пари, други сякаш с положителни планове, трети от любознание.

Ето историите на 10-те най-известни хакери в света:

Кевин Полсън

Кевин Полсън става прочут с хакването на телефонните линии на радио KIIS-FM. Със своите умения той съумява да стане следващ слушател 102, а премията за това е Porsche 944.

Злонамереният хакер от 80-те години ловко се укрива от ФБР, само че е хванат през 1991 година. Присъдата му е 5 години затвор. Властите му дават прозвището „ Ханибал Лектър на компютърните закононарушения “. Днес Кевин Полсън  е старши редактор на Wired News.

Робърт Морис

Робърт Морис пуска компютърен червей на  2 ноември 1988 година Злонамереният акт води до  събаряне на една десета от световния Интернет, като отслабва повече от 600 компютърни системи. Нанесените вреди са на стойност 15 милиона $. Според оправданията на Морис това било единствено номер, за който съжалява, че е направил.

Морис е измежду първите наказани хакери от Computer Fraud and Abuse Act  (CFAA), само че присъдата му е единствено санкция и публично потребен труд.

Владимир Левин

Владимир Левин е прочут с това, че е направил първият онлайн грабеж на банка. Фактически Левин просто е пренасочвал диалозите на клиентите и е запаметявал набираните номера на сметки  и PIN кодове. През 1994 година посредством своя преносим компютър е трансферирал 10 милиона от сметките на клиенти на Citibank по своя сметка.

Скоро след акцията и връщането на съвсем всички пари Левин е хванат и съден, само че и бързо освободен. Присъдата му от 18 месеца, към този момент си бил излежал по време на делото.

Алберт Гонзалес

Алберт Гонзалес, благодарение на своя кибер екип и потреблението на  SQL injection техники, основават злоумишлен програмен продукт за кражба на данни от корпоративни мрежи. Според слуховете, през интервала 2005 до 2007 година, групата е продала към 170 милиона карти и номера. При ареста му са конфикувани към 2 милиона $.

Обвинен е за управление на кражби на банкомати и кражба на кредитни карти. През 2010 година Алберт Гонзалез получава присъда 20 години затвор.

Майкъл Калче

Майкъл Калче  е  създателя на  DDoS офанзивите против известните търговски уеб сайтове като Amazon.com, Yahoo!, eBay, Dell, и CNN. През месец февруари на 2000 година Калче хаква Yahoo! и предизвиква прекъсването за към час. Той е от хакерите, които вършат акциите си  за проява на мощ. През 2001 година Съдът за малолетни  обявава присъдата му, състояща се от няколко наказания – санкция, стеснен достъп до световната мрежа, осем месеца открит арест и една година в пробация.

Дейвид Смит

Той е създател на мейл вируса Melissa. Според Смит вирусът не е бил фиктивен за щета, а  като средство за разпространение на информация. Първоначално вируса е бил прикрит във файл с пароли за най-познатите нецензурен уеб сайтове, а наименованието на вируса е взаимствал от името на танцьорка в клуб от Флорида.

Адриан Ламо

Обикаляйки интернет-кафенета и  библиотеки Адриан Ламо си заслужил прозвището „ бездомният хакер “.  През 2002 Ламо е прониквал в нашумели компютърни мрежи  като Microsoft, The New York Times, MCI WorldCom  и Yahoo!. За офанзивите си Ламо е наказан да плати  към 65 000 $ и на шест месеца домакински арест. Днес той използва  уменията си като анализатор на закани.

Гари Маккинън

През 2002 година на компютър на армията на Съединени американски щати се появява известие: „ Система ви за сигурност не коства “ . Оказва се, че създател на известието е систематичен админ от Шотландия – Гари Маккинън. Той има синдрома на Аспергер, който съставлява лека форма на аутизъм. Страдащите от аутизъм имат усложнения в общуването и четенето, само че постоянно са гении в избрана област. Гари  Маккинън е упрекнат за хакването на компютърните мрежи на държавното управление на САЩ  – системите на Армията, Флота, Въздушните сили и NASA. Съдът е постановил Маккинън да бъде екстрадиран в Съединени американски щати, за излежи към 60 години затвор. Поради здравословното си положение той към момента живее в Шотландия. Интересен е претекстът на Маккинън за навлизане в системите – търсел е информация за НЛО. Гари твърди, че е разкрил информация за  секретна  галактическа станция, лист с космонавти  и секрети задачи. Хакерът счита, че  NASA ретушира фотосите си, с цел да се премахат извънземни следи.

Джордж Хоц

Джордж Хоц хаква PlayStation. Заради пробива хакери проникват в PlayStation Network и открадват персоналната информация на милиони консуматори. През април 2011 година Sony и подсъдимия доближат до съглашение, че компанията се отхвърля от делото, в случай че той не се занимава с техните артикули.

Джонатан Джеймс

Джонатан Джеймс, е първият невръстен, наказан за кибер престпление в Съединени американски щати. Той реализира серия  сполучливи прониквания в доста системи като Департамента на Сигурността,  DTRA и NASA. Обвинен е за кражба на програмен продукт, струващ повече от 1.7 милиона $. На 18 май 2008,  25 годишният Джонатан Джеймс се самоубива с револвер.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР