Днес се поставя начало на преговорите между Българския лекарски съюз

...
Днес се поставя начало на преговорите между Българския лекарски съюз
Коментари Харесай

БЛС и НЗОК преговарят за цените на пътеките

Днес се слага начало на договарянията сред Българския лекарски съюз (БЛС) и Здравната каса (НЗОК) за цените на недофинансираните клинични пътеки.

Медиците упорстват за нарастване на тяхната стойност при лекуването на деца и бременни, след поредност от митинги в педиатричната болница в София. От браншовата организация ще изискат предоговаряне и на други клинични пътеки, както и въвеждане на платена от страната потребителска такса за обзор на дете. В края на предходната седмица здравният министър Кирил Ананиев анонсира, че за задачата се отблокират спомагателни 50 млн. лв. от запаса на касата.

Делегатите на 70-ия ексклузивен събор на Българския лекарски съюз дадоха през вчерашния ден мандат за преподписване на анекс към Националния рамков контракт за 2018 година, оповестиха от БЛС.

Гласувана е била и декларация за устойчива и действителна политика в опазването на здравето. В нея се споделя, че българските лекари с паника наблюдават поредицата от митинги в страната. " БЛС се солидаризира с изказаните от нашите сътрудници - педиатри от Специализираната болница по детски заболявания " Проф. доктор Иван Митев ", проблеми. Те могат и би трябвало да бъдат решени посредством повишение на цените на клиничните пътеки в болничната помощ и посредством повишение на цените на медицинските действия и капитализацията в извънболничната ", показват от лекарския съюз.

От БЛС упорстват в незабавен порядък да отпаднат лимитите за броя кревати по клиники в педиатрията, а ограничаването да е общо за броя кревати за педиатричните лечебни заведения и отделения. Лекарите желаят увеличение на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то равнище още в границите на в този момент настоящия анекс към НРД за 2018 година, като за тази цел се употребява запасът на НЗОК.

БЛС упорства за въвеждане на потребителска такса за обзор на дете, която да бъде поета от страната, както и да се провиснал спомагателни средства в размер на 6 % от запаса на НЗОК, които да се употребяват за доболнична помощ още в границите на настоящия анекс към НРД за 2018 година

Лекарите желаят погашение на така наречен надлимитна активност на лечебните заведения на стойност 153 млн. лева с икономии, осъществени от бюджета за болничната помощ за 2019 година Те се афишират и за почтено възнаграждение за всички работещи в здравния бранш, което да се осъществя посредством действително остойностяване на труда на медицинските експерти.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР