Днес се очаква генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ)

...
Днес се очаква генералният директор на Българската национална телевизия (БНТ)
Коментари Харесай

Коко Каменаров ще подаде оставка пред СЕМ

Днес се чака генералният шеф на Българската национална телевизия (БНТ) Константин Каменаров да подаде оставка пред Съвета за електронни медии (СЕМ) директно преди съвещанието на медийния регулатор, което е планувано за 11.00 часа.

Съвет за електронни медии ще освободи Каменаров предварително от поста, също по този начин би трябвало да избере краткотрайно ръководещ длъжността общоприет шеф за период от три месеца. През това време ще би трябвало да се организира конкурс за избор на нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Съвет за електронни медии ще би трябвало бързо да избере краткотрайно изпълняващия длъжността. Не е наложително той да бъде човек от Българска национална телевизия, може и да е външен или някой от тези, които се явиха на състезанието за общоприет шеф през август 2017 година

Въпреки това специалисти са на мнение, че постът ще бъде поверен в ръцете на експерт, който сега е в публичната телевизия. Така промяната ще е плавна и няма да попречи на работата на медията.

Сред имената, които към този момент били обсъждани, са Уляна Пръмова, която е началник на новините в Българска национална телевизия, изпълнителният шеф Симеон Касабов, както и членовете на управителния съвет в медията Валери Запрянов и Василена Матакева.

Новият началник има право да управлява медията най-вече 3 месеца, след което Съвет за електронни медии е задължен по закон да разгласи конкурс за високата позиция. Така новият общоприет шеф на Българска национална телевизия би трябвало да бъде определен през август - в същия месец, когато преди две години самият Каменаров встъпи в поста.

Въпреки че ще е за малко, избраникът би трябвало да дава отговор на същите условия, които се ползват към всеки общоприет шеф. Той би трябвало да има 5-годишен стаж в телевизия, да е с българско поданство, да има висше обучение и опит в следните области - електронни медии, електронни известия, публицистика, право или стопанска система. Също по този начин да има публичен престиж и професионално самопризнание.

По закон членовете на Съвет за електронни медии са длъжни да прекратят мандата на Каменаров, откакто присъдата за шофиране в нетрезво положение на долната инстанция бе доказана от Софийски градски съд. Каменаров е наказан на 1 година и 3 месеца условно с 3 години изпитателен период и 600 лв. санкция по тази причина, че е карал с 1,6 промила алкохол в кръвта.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР