Днес отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето. Той се създава през

...
Днес отбелязваме Световния ден против тютюнопушенето. Той се създава през
Коментари Харесай

Днес е международният ден на блондинките и този без тютюнев дим

Днес означаваме Световния ден срещу тютюнопушенето. Той се основава през 1987 година по самодейност на Световната здравна организация. За първи път се отбелязва на 31 май 1988г. С него се цели привиличане на вниманието върху тютюневата зараза, която обгръща с пипалата си в смъртоносна хватка от 1/3 до 1/2 от пушачите, съкращавайки живота им приблизително с 15 години.

Традиционно, на този ден се организират разнообразни акции, които са ориентирани към отричане от нездравословния табиет.

Повече от 4000 химични субстанции се съдържат в тютюневият пушек. Много от тях са токсични, други са радиоактивни, а над 40 предизвикват рак. Причината за това е високата температура, до 900C, която се развива в димящият завършек на цигарата при поемане. Около 85% от тютюневият пушек в затворено помещение се дължи на непряк димящ поток. В него се съдържа 2 пъти повече никотин, 5 пъти повече въглероден оксид, 3 пъти повече канцерогена безпирен.

Днес е и Международният ден на русокоските

Отбелязва се от 2006, когато за първи път е връчена премията " Диамантено токче ". Тя се присъжда на надарени, умни, сполучливи и съвременни русокоски.

Сред естествените русокоски има значително сполучливи писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от образците е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 тя стана най-високоплатеният публицист в света след Дан Браун.

Голям принос във образуването на мита за противоречивия разсъдък на русокоските има холивудската актриса Мерилин Монро, която става звезда с кино лентата " Мъжете избират русокоските ", в който играе доста добродушна, само че не по-малко глуповата русокоска, чиито житейски избори са непроменяемо в нейна щета. В същото време най-известната русокоска в света в действителност е имала кестенява коса, само че е постигнала триумф в Холивуд, едвам откакто се разделила с нея.

За противовес на известния архетип се счита известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за просветеност е много над междинния - 154, т.е. толкоз, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.

Компанията Lycos, притежател на уебсайт за запознанства, извърши проучване и след разбор на усетите на 100-те най-богати мъже на планетата, шампионата са спечелили брюнетките, а не русокоските. Оказва се, че 78% от най-богатите представители на мощния пол са предпочели да живеят с тъмнокоси дами, а единствено 22% - със светлокоси.

Според учените, блондин(к)ите са нещо " ново ", от еволюционна позиция - русата коса се е зародила след разновидност преди към 11 000 години. Естествените блондин(к)и са освен редки - по-малко от 2% от цялото население на планетата се радва на този цвят без помощта на химията - само че и са в сериозен риск. Смята се, че русокосите ще изчезнат от Земята през 2202, а последната русокоска ще се роди на север, евентуално във Финландия. Биолозите изясняват прогнозите си с това, че светлият ген е рецесивен, а тъмният - доминантен, по тази причина когато брюнет подписа брак с русокоска, децата им най-често са с тъмни коси.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР