Атентат срещу словашкия премиер. Животът на Роберт Фицо е в

...
Атентат срещу словашкия премиер. Животът на Роберт Фицо е в
Коментари Харесай

Покушението срещу премиера на Словакия: Фицо е в тежко състояние

Атентат против словашкия министър председател. Животът на Роберт Фицо е в заплаха, откакто беше прострелян в корема след изнесено съвещание на кабинета в град Хандлова.

След срещата на държавното управление министър председателят е излязъл да поздрави локални поданици. Точно тогава се е появил нападателят. Очевидци настояват, че са били създадени три или четири изстрела. Колко от тях са попаднали в тялото на Фицо не е ясно. Нападателят е арестуван, а министър-председателят е бил откаран в болница с хеликоптер.

" Чакахме много време, бяхме разчувствани, желаех да стисна ръката му. И тъкмо в този миг чухме огромен екот. Помислихме, че някой си прави смешка и е хвърлил бомбичка - това беше първата ми реакция. Видях драскотина на главата му, след това той падна до бариерата. Помислих си - това е призрачен сън. Не е допустимо това да се случва в Словакия ”, счита Любица Валкова.

" Атаката против министър-председателя е офанзива против вътрешната сигурност на Словакия ”, уточни депутатът от опозиционната партия " Свобода и взаимност ” Мария Коликова.

" Ескалацията, която следим в обществото, може да докара до това, което претърпяваме през днешния ден. Нормално е да имаме разнообразни политически възгледи, само че в обществото ни има интервенция и това докара до този акт на принуждение ”, сподели депутатът от опозиционната партия " Свобода и взаимност ” Бранислав Горлинг.

Реакциите след покушението

Решително съдя подлото нахлуване против премиера Роберт Фицо, написа ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в обществената мрежа " Екс ”. " Подобна демонстрация на принуждение няма място в нашето общество и подкопава демокрацията, нашата най-голяма полезност ”, прибавя тя. Фон дер Лайен показва състрадание към Фицо и неговото семейство.

" Новината за нападението ме шокира надълбоко. Насилието няма място в европейската политика ”, уточни канцлерът на Германия Олаф Шолц.

" Атаката против моя другар, министър председателят Роберт Фицо, е отвратителна. Шокиран съм ”, съобщи министър-председателят на Унгария Виктор Орбан.

Реакция пристигна и от българските институции. Президентът Румен Радев написа в " Екс ”: " България остро осъжда бруталното посягане против министър-председателя на Словакия. Подобно принуждение заплашва стабилността на демократичния развой в Европа и е безусловно неприемливо. Молим се за живота на Роберт Фицо ”.

Служебният министър председател Димитър Главчев също осъди покушението. " Веднага изразихме съпричастност, от първите сме в Twitter, може да ревизирате. Категорично това е недопустимо. Надявам се сътрудника министър председател на Словакия да се възвърне бързо и да е още веднъж с нас на работа ”, съобщи той.

Кой е Роберт Фицо

59-годишният политик пое властта в Словакия за трети пъти, откакто завоюва изборите през есента на предходната година. Преди това той беше заставен да се отдръпна под публичен напън след убийството на журналиста Ян Куцияк. Мнозина критици на министър-председателя обаче настояват, че неговата официална оставка тогава не му е пречила да дирижира ръководството на страната. Наред с Виктор Орбан, той е другият водач на страна от Европейския съюз, който е прочут с евроскептицизма си и опити да поддържа положителни връзки с Владимир Путин макар войната в Украйна, написа nova.bg.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР